Най-после! Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Белослава Кръстева и Гергана Пейчева представят България като отбор на Европейското първенство

Най-после! Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Белослава Кръстева и Гергана Пейчева представят България като отбор на Европейското първенство

България ще участва с петте си водещи състезателки на Европейското шахматно първенство от 10 до 21 ноември в Будва Черна гора, съобщава родната федерация БСФШ. Това ще бъде първо участие на национален отбор в турнир под егидата на европейската асоциация ECU от 10 години насам.

Селекционерът Петър Арнаудов обяви за капитан на отбора световната и европейска шампионка Антоанета Стефанова. В състава попaдат още световната шампионка за девойки и сребърна медалистка от световната купа 2023 Нургюл Салимова, трикратната републиканска шампионка Виктория Радева, бронзовата медалистка от световното първенство до 20г (2023) Белослава Кръстева и победителката в редица престижни международни турнири Гергана Пейчева.

„Завръщanето на български отбор след 10-годишното отсъствие от международните първенства и 7-годишното наказаниe от ECU е факт, с който всеки българин може да се гордее. Вярвам, че националните ни състезателки ще постигнат забележителни успехи“, коментира председателят на БСФШ гросмайсторът Милен Василев.

БСФШ е българската шахматна федерация, призната от ECU и FIDE за легитимния представител на българския шахмат с правото да излъчва национални отбори на България за участия в световните, европейските и олимпийските първенства под тяхната егида.

Автор: „Спортал“

Снимка: От Официалния Инстаграм профил на Нургюл Салимова