НА ФОКУС В MEDIAMALL: Кои са ТИМ, които отново взеха властта във Варна

НА ФОКУС В MEDIAMALL: Кои са ТИМ, които отново взеха властта във Варна
ТИМ е неформалното наименование на влиятелна икономическа групировка, свързана с дружествата „Холдинг Варна АД“ и „Химимпорт АД“. ТИМ е основана през 1993 година от бивши морски пехотинци от секретна елитна част на военноморския флот – „Тихина“.

Абревиатурата ТИМ е образувана от първите букви на малките имена на Тихомир Митев, Иво Каменов и Марин Митев, макар че в едно он редките си медийни Марин Митев обяснява, че било от английската дума за „отбор“ – team.

Холдингът е собственик на десетки дружества с различни сфери на дейност. Сред тях са „Химимпорт“ АД, ТБ „Централна кооперативна Банка“ и много други компании. Част от тях са сред основните компании, определящи оборота на Българската фондова борса.
Каквато и да е истинската етимология на ТИМ, важното към днешна дата е, че „отборът“ на Тихомир, Иво и Марин вече три десетилетия е важен икономически, но и политически фактор в страната.

За позабравилите и за по-младите ни читатели припомняме, че през 2005 г. стана ясно от изтекли през УикиЛийкс дипломатически грами на САЩ, че действащият тогава посланик на САЩ в България Джеймс Пардю описва известни публични лица и икономически субекти, които биха могли да имат връзки с организираната престъпност в България и докладва за групата ТИМ като един от големите и сериозни икономически концерни в България с интереси в множество икономически сектори на страната. Американският посланик сравнява ТИМ с Мултигруп в стремежа ѝ да добие контрол над възможно най-много сфери на дейност.

През 2008 г. в книгата си „Новите български демони“ германският разследващ журналист и писател Юрген Рот пише, че „в момента ТИМ е най-мощната криминална структура в България.

През 2011 г. варненската журналистка Невяна Троянска публикува книгата „ТИМ – отборът, който превзе България“, в която се проследява развитието на групировката от самото ѝ начало. В нея четем: „Сякаш някакви тихи колонизатори безмълвно превземат нови и нови територии, без дори да срещнат съпротивата на местното население. И като че ли за тези години единствените „изстрели“ срещу завоевателите са били отправяни от медиите. (…) „Ако някой все още изпитва вълнуващо удивление защо никога, никъде и по никое време не може да се прочете повече за холдинга ТИМ, ще трябва да се сблъска с очевидното: групировката старателно се грижи името й да бъде употребявано като в гробищен парк – или за добро, или за нищо“.

Заради книгата ТИМ заведе процес срещу Невяна Троянска, а журналистката влезе в доклада на Българския хелзинкски комитет за 2003 г. като пример за български журналист, срещу когото е предявяван иск с най-висок размер в гражданско дело – 39 000 лева.

През този период – около 2010 г., за групировката работят 30 000 души. Само във Варна те са 5000 и си плащат данъците и осигуровките. ТИМ е произвеждал около 5% от Брутния вътрешен продукт на страната със своите компании в най-различни области.

Към 2016 година по неофициални данни групировката има активи за 10 милиарда лева.
Постепенно ТИМ измести СИК и ВИС от охранителния бизнес, започвайки с охраната на курорта „Свети Константин и Елена“. „Плащаше им се месечно възнаграждение, равняващо се на 31,8 полицейски заплати. На практика из курорта се разкарваха четирима души от групировката и толкова“, беше обявил пред журналисти по онова време бившият шеф на Регионалното звено за борба с организираната престъпност полковник Стамо Стамов. Според него този договор е бил крайно неизгоден, но никой не е гледал интереса на държавното дружество, което по-късно беше приватизирано именно от ТИМ.

НА ФОКУС В MEDIAMALL: Кои са ТИМ, които отново взеха властта във Варна

Според статия на “Mediapool.bg” от 2009 година групировката ТИМ има над 150 компании в различни сектори. По инерция все още я наричат „варненска“, но всъщност нейният бизнес се разпростира в цяла България.

ТИМ е притежател на „Мустанг холдинг“, в който е концентриран медийният и рекламният бизнес на групировката – телевизия М-САТ, „Алфа радио“ вестник „Черно море“, едноименна реклама агенция, киносалони, видеотеки, ресторанти, интернет-клубове, игрални зали и много други.

През 2008 година „Холдинг Варна“ придобива 32% от „Варна риълтис“ и това става новото име на „Мустанг холдинг“.
През септември 2011 година телевизия М-САТ е преименувана в “Bulgaria On Air”. На 21 септември 2015 г. телевизията се ребрандира като политематичен национален канал, след като стартира нов бизнес такъв в партньорство с групата на Bloomberg – Bloomberg TV Bulgaria.

Дружеството „Инвестор.бг“ АД, част от „Холдинг Варна“, притежава още и „Алфа радио“, което става радио към групата на “Bulgaria On Air”, онлайн портали, както и списания.

НА ФОКУС В MEDIAMALL: Кои са ТИМ, които отново взеха властта във Варна

Ключово в развитието на ТИМ е закупуването на предприятието „Химимпорт“, което им дава позиции в производството и реализацията на химически продукти, торове и горива. Схемата за придобиването на дружеството е следната – през 1994 година то е било продадено от Агенцията за приватизация на работническо-мениджърското дружество „Химимпорт-инвест“. След това, три години по-късно, ТИМ купуват 76,85% от него. Изпълнителни директори и членове на Управителния съвет на „Химимпорт“ са Марин Митев и Иво Каменов.
Именно чрез тази компания групировката участва в закупуването на редица други големи дружества като „България ер“ „Хемус ер“, на Централна кооперативна банка /ЦКБ/, на застрахователното дружество „Армеец“.
Председател на Надзорния съвет на ЦКБ е Иво Каменов, а негов член пък е Марин Митев.

По време на Тройната коалиция на БСП, НДСВ и ДПС с премиер Сергей Станишев ТИМ придоби и Параходство „Българско речно плаване“.
ТИМ развива и строителна дейност – жилищни сгради, търговски центрове, хотели и заведения.

НА ФОКУС В MEDIAMALL: Кои са ТИМ, които отново взеха властта във Варна

През 2007 година групировката печели конкурс на общината за създаването на жилищно-развлекателен център на парцели в Морската градина, наречен „Алея първа“. Закупени са пет терена с обща площ 117 декара. Направени са поредица от проверки на тази сделка.

За нея в своето интервю Марин Митев казва, че е била обект на ревизии от всички – полиция, ДАНС, прокуратура, министерства и дори Европейската комисия и никой не е открил нарушения. И твърди: „Атаката е от около 5-ма човека, които всички познаваме, зад тях стоят интереси на идентичен проект и пари. В комбинация с най-голямата медийна машина в България – схема с блогъри и сайтове, които според мен имат сила да съборят и правителство.“

За футболен клуб „Варна“ Митев обясни, че са го придобили заедно със „Спортен комплекс Варна“ и им струва 5 милиона лева на година. И допълни:

НА ФОКУС В MEDIAMALL: Кои са ТИМ, които отново взеха властта във Варна

„Какво печелим? Преди три години отборът се класира на трето място и не спечелихме дори едно „благодаря”, или поне не сме разбрали. Но печелят всички варненци, защото имат един финансово обезпечен футболен клуб и голяма детско-юношеска школа.“

Що се отнася до политическите амбиции Митев е категоричен, че ТИМ няма такива. Политическите им убеждения били – „винаги с властимащите“, а личните – „тимаджия“.

Въпреки че през годините групировката да е спрягана в десетки схеми, досега не е известно българската прокуратура да е разследвала ръководството на ТИМ за тези или за други публично тиражирани обвинения в престъпна дейност. Твърденията остават недоказани и до ден днешен.

НА ФОКУС В MEDIAMALL: Кои са ТИМ, които отново взеха властта във Варна

Според сайта „Афера“ към днешна дата именно ТИМ стои зад новоизбрания кмет на Варна Благомир Коцев, който бе издигнат официално от ПП-ДБ, и точно те ще дърпат конците на всичко важно, което ще се случва във Варна.

Източник: MEDIAMALL.INFO