АКТУАЛНИ

Мария Габриел: В Газа има двама заложници с български произход

Мария Габриел: В Газа има двама заложници с български произход

Хамас държи двама заложници с български произход. Това съобщи външният министър Мария Габриел на пресконференция след като двамата с премиера Николай Денков се завърнаха от посещението си в Израел.

„Срещнахме се със семейства на заложници и стана ясно, че има двама заложници с български произход. Това е информацията, която можем да споделим до момента, продължаваме в координация с Държавата Израел и със страните, участващи в преговорите да направим така, че да се стигне до освобождаване на заложниците.“

В момента, в който има достатъчно информация и тя няма да застрашава сигурността на пленените, ще бъдат дадени повече подробности, уточни външният министър.

Продължават усилията да не се достигне до регионална ескалация на конфликта. Международната общност заедно с Израел търси решение на хуманитарната криза в Газа.

„България първа успя да евакуира своите краткосрочно пребиваващи сънародници в Газа. Получихме специални благодарности от външното министерство на Израел за съдействието и координацията“, посочи още Мария Габриел.

България ще продължава да помага и на двете страни, но категорично изразява пълната си подкрепа към Държавата Израел за това, че тя има всички права да защити своите граждани от терористични атаки, заяви от своя страна Николай Денков.

„Преди 30 дни Израел беше нападнат по жесток начин. Зверствата, които са извършени, са неописуеми, част от тях отново ни бяха припомнени днес. От друга страна не трябва да се позволява да се смесват терористите от Хамас с палестинското население, в което цивилните граждани също имат совите права. Една от целите на срещата днес беше да се уверим, че израелското правителство взема всички мерки, за да раздели ясно терористите от мирното население и го получихме като уверение“, посочи премиерът.