Лукашенко подписа закон за спиране на действието на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа

Лукашенко подписа закон за спиране на действието на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа

Президентът на Беларус Александър Лукашенко подписа закон за спиране на действието на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ОВСЕ), според документ, публикуван на уебсайта на правителството за правна информация .

„Договорът за обикновените въоръжени сили в Европа от 19 ноември 1990 г. се преустановява“, гласи законът, който бе приет от горната камара на Беларус в началото на май.

В началото на април пресслужбата на беларуския президент съобщи, че държавният глава е дал разрешение да внесе в Камарата на представителите законопроект за преустановяване на участието на страната в ДОВСЕ, подписан от Минск през 1992 г. Според пресата услуга, Беларус изпълни изцяло задълженията си по договора, докато през 2022 г. Чешката република и през 2023 г. Полша решиха да преустановят действието на ДОВСЕ по отношение на Беларус, а Минск отмъсти в натура на тези две страни през октомври 2023 г. Освен това през октомври 2023 г. Ноември 2023 г. страните от НАТО решиха да прекратят участието си в договора за неопределено време, което според Беларус по същество означава прекратяване на самия договор.

Пресслужбата на беларуския президент заяви, че законопроектът „предвидява спиране на Договора за CFE,

което не означава, че Беларус се оттегля от него или прекратяване на военното прилагане на вътрешните процедури поради това“. Министерството на отбраната на Беларус заяви, че Минск не планира да увеличава броя на военната техника. И оръжията във връзка с ДОВСЕ в близко бъдеще.

ДОВСЕ предвижда ограничения върху общите нива на конвенционалните въоръжения и оборудване. Както и механизми за проверка на спазването на ангажиментите, включително обмен на информация и инспекции. Договорът беше подписан през 1990 г. и изменен през 1997 г.. Страните от НАТО не ратифицираха адаптираната версия на документа. И продължиха да се придържат към разпоредбите от 1990 г.. Които съдържаха норми за конвенционални оръжия от баланса между алианса.И вече несъществуващата организация на Варшавския договор.

Ето защо Русия трябваше да обяви мораториум върху прилагането на условията на споразумението през 2007 г.. И суспендира членството си в договора през март 2015 г.. Руският президент Владимир Путин подписа закона за денонсиране на ДОВСЕ на 29 май 2023 г.. Той влезе в сила на 9 юни. Москва многократно е заявявала, че вината за прекратяването на договора ще бъде върху САЩ. И техните съюзници, избрали пътя на конфронтацията.

Източник: ТАСС

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News