Лойд Остин: САЩ нямат магическа пръчица за въоръжените сили на Украйна

Лойд Остин: САЩ нямат магическа пръчица за въоръжените сили на Украйна

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че няма оръжие, което да се превърне в магическа пръчка за украинските въоръжени сили (ВСУ). Според него Киев е изправен пред изтощителна борба.

„В конфликт като този няма оръжия, които да бъдат магическа пръчка“, каза Остин на пресконференция в Киев след разговори с украинския президент Владимир Зеленски. Думите на шефа на Пентагона са цитирани от изданието Страна.

Според Остин всичко зависи от това как Украйна използва оръжията, предоставени от Запада. „Всичко зависи от военните способности, които [Киев] има и комбинацията им с други налични оръжия, независимо дали говорим за изтребители F-16, ракетни системи за залпов изстрел HIMARS или нещо друго. Всичко зависи от това как използвате тези способности и да ги синхронизирате, за да постигнете желания ефект на бойното поле <…> Това е тежка, изтощителна битка и така ще бъде и в бъдеще“, добави той.

Остин посети Киев на 20 ноември, където по-специално се срещна със Зеленски и украинския министър на отбраната Рустем Умеров. По-късно шефът на Пентагона обяви отпускането на нов пакет помощ за Киев на стойност 100 милиона долара.

Украинските власти често правят опити да оправдаят провала на контранастъплението, на което Киев и западните страни възлагаха големи надежди. По-специално, украинските власти многократно обвиняваха НАТО в недостатъчни доставки, на които представители на алианса заявиха, че всичко необходимо е прехвърлено в Киев. В навечерието на посещението на Остин Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на кабинета на Зеленски, отново изрази недоволство от сроковете за доставки на западни оръжия, които могат да надхвърлят 100 дни.

Украинската армия прави неуспешни опити за настъпление от 4 юни. Както съобщи на 30 октомври министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу, през това време Киев е загубил над 90 хиляди военни убити и ранени, както и около 600 танка и 1,9 хиляди бронирани машини от различни класове. Руската страна многократно е подчертавала, че контранастъплението не е донесло значителни резултати на Киев. На 15 октомври руският президент Владимир Путин заяви, че контранастъплението на украинските въоръжени сили е напълно провалено, въпреки че Киев подготвя нови активни настъпателни действия в определени участъци на фронта.