Лионел Меси прибави осма „Златна топка“ към легендарната си кариера

Лионел Меси прибави осма "Златна топка" към легендарната си кариера

За рекорден осми път Лионел Меси получи “Златната топка” на “Франс Футбол” за най-добър играч в света. Сега той я взе като №1 за предишния сезон – 2022/23 г., акцентът в който беше триумфът на Лео с националния тим на Аржентина на Световното първенство в Катар.

Отделно той вкара 20 гола и направи 20 асистенции за Пари Сен Жермен, с който стигна до шампионската титла на Франция.

Миналогодишният победител Карим Бензема е чак 16-и. 

Предишните награди на Меси са от 2009, 2010, 2011, 2012, 2015, 2019 и 2021 г.

Почти сигурно това ще е последното такова отличие за един от най-великите в историята на футбола, тъй като той вече напусна Европа, а и е на 36 години.

Най-близо до Меси продължава да бъде най-сериозният му конкурент през последните повече от десет години – Кристиано Роналдо, който е с пет, но също няма индикации, че може да увеличи бройката.

В гласуването за “Златната топка” участват 100 журналисти – по един от 100-те водещи държави според ранглистата на ФИФА. Списъкът от 30 номинирани имена пък беше изготвен от “Франс Футбол”.

Всеки от 100-те журналисти посочва по петима играчи, като първият взима 6 точки, вторият – 4 точки, третият – 3 точки, четвъртият – 2 точки и петият – 1 точка. Ако двама футболисти са с равен актив, предимство има този, който е заслужил повече първи места в листите на представителите на медиите. Въпросният си вот журналистите са го направили още през август.

 

Още новини четете в категория Спорт