Кремъл: Натискът на САЩ върху Русия и Китай е безсмислен

Кремъл: Натискът на САЩ върху Русия и Китай е безсмислен

Русия и Китай твърдо отстояват своите позиции, оказването на натиск от САЩ върху тях е безсмислено, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери.

„Що се отнася до натиска от страна на американците, времето многократно показа, че той е абсолютно безсмислен – ние стоим твърдо на нашите позиции, на нашия път“, каза говорителят на Кремъл, като посочи близостта на позициите на Москва и Пекин.

Отделно Песков припомни думите на руския президент Владимир Путин, че Русия никога не е отказвала да преговаря с Украйна, „не бива да се оказва натиск“. „Други са отказали. И ако говорим за оказване на натиск, те са тези, които трябва да бъдат натиснати“, каза говорителят.

Песков посочи, че „със сигурност има определени нюанси в позицията на Китай относно Украйна“. „Ние ги познаваме, нашите китайски приятели ни говорят за тях открито. Но с Китай ни обединява абсолютното идеологическо сходство във възгледите ни по глобалните въпроси, във възгледите ни за недопустимостта на диктата в глобалните дела, за недопустимостта на неуважение към всеки И тук говорим от общи позиции и това е гаранция, че в стратегически план действаме в унисон с Китай“, завърши Песков.