Конгресмените на САЩ приеха проект за финансиране на работата на правителството без помощ за Израел и Киев

Конгресмените на САЩ приеха проект за финансиране на работата на правителството без помощ за Израел и Киев

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ одобри план за продължаване на финансирането на работата на федералното правителство, без да се взема предвид помощта за Израел и Украйна. Срещата беше излъчена от американски телевизионни новинарски компании.

336 членове на Камарата на представителите, включително 209 демократи и 127 републиканци, гласуваха за законопроекта, а 95 законодатели гласуваха против него. Против гласуваха предимно консервативни републиканци. Сега законопроектът за временно продължаване на финансирането на федералното правителство трябва да бъде одобрен от Сената, след което ще се отправи към бюрото на президента на САЩ Джо Байдън.

Инициативата предвижда продължаване на финансирането на държавни програми и ведомства, включително тези, занимаващи се със земеделие, енергетика, военно строителство, транспорт и жилищно строителство, до 19 януари 2024 г. Предлага се финансирането на работата на други ведомства и програми да бъде удължено до 2 февруари 2024 г. Законопроектът не предвижда финансиране за оказване на подкрепа на Израел и Украйна.

Лидерът на демократическото мнозинство в горната камара на Конгреса на САЩ Чък Шумър вече обяви, че ще допринесе за бързото одобрение на законопроекта в Сената. „Бихме искали да направим това възможно най-бързо. И [лидерът на републиканското малцинство Мич] Макконъл, и аз искаме да избегнем затваряне на правителството, така че трябва да го направим преди полунощ в петък“, каза той пред репортери.

Говорител на Белия дом на свой ред каза пред репортери, че Байдън е готов да подпише законопроект за продължаване на финансирането на правителството, ако бъде одобрен от Сената. „Ако [законопроектът] мине през Сената, президентът ще подпише резолюция за продължаване, която ще запази настоящите нива на финансиране и няма да включва вредни добавки“, каза служителят.

Той призова републиканските законодатели да „отхвърлят крайни, партийни законопроекти за бюджетни кредити“, за да запазят двупартийния консенсус относно финансирането на правителството.

По-рано прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви, че планът за продължаване на финансирането на работата на федералното правителство на САЩ е несериозен и може да доведе до по-нататъшно спиране на работата му.