Китай и САЩ подновиха военните контакти, но Байдън нарече Си „диктатор“

Китай и САЩ подновиха военните контакти, но Байдън нарече Си "диктатор"

Китай и Съединените щати възобновяват комуникацията между армиите си и ще си сътрудничат в борбата с фентанила.

Американският президент Джо Байдън нарече китайския президент Си Цзинпин „диктатор“ малко след вчерашната им срещата край Сан Франциско и само дни след като каза, че би искал да подобри комуникационните канали чрез пряка телефонна линия между двамата, предаде ДПА. 

„Той е диктатор в смисъл, че управлява държава, която е комунистическа и е с форма на управление напълно различна от нашата“, каза Байдън на пресконференция след срещата.

Байдън нарече Си „диктатор“ и през юни, след като САЩ свалиха предполагаем китайски шпионски балон няколко месеца по-рано. Говорител на китайското външно министерство нарече тогава изказването на Байдън „абсурдно и безотговорно“. Китайското външно министерство реагира остро и на днешния коментар на Байдън за Си Цзинпин, наричайки го изключително погрешна и безотговорна политическа манипулация, посочва Ройтерс.

Китай и САЩ подновиха военните контакти, но Байдън нарече Си "диктатор"„Винаги ще има злонамерени хора, които да се опитат да вбият клин в китайско-американските отношения, но няма да успеят“, каза на пресконференция говорителката на министерството Мао Нин.

Байдън и Си не бяха се виждали и не бяха разговаряли от срещата на върха на остров Бали миналия ноември, посочва ДПА. Малко преди срещата в Калифорния Байдън каза, че би искал „да върне отношенията в нормално русло, да комуникира (със Си Цзинпин) и да може да вдигне телефона и да разговарят в момент на криза“.

Отношенията между САЩ и Китай отдавна са много напрегнати заради американските икономически санкции срещу Пекин и опасенията на Запада, че китайската армия може да нахлуе в Тайван.

 

Още новини четете в категория Новини

 

Източник: glasove.com