АКТУАЛНИ

Кирил Петков попречил на депутати от ИТН и „Възраждане“ да посетят Испания, за да не дават “грешна ориентация на България”

Кирил Петков отново сътвори фарс в парламента

Кирил Петков не бива и е негоден да оглавява комисията по европейски въпроси, заяви в декларация от името на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов в пленарна зала. Повод за острата позиция на ИТН е самоволна преценка на Кирил Петков да не включва в командировка до Мадрид депутати от ИТН и “Възраждане”.Кирил Петков попречил на депутати от ИТН и „Възраждане“ да посетят Испания, за да не дават “грешна ориентация на България”

В испанската столица от 26 до 28 ноември ще се състои заседание на COSAC – форумът за сътрудничество между комисиите по европейските въпроси на националните парламенти на държавите-членки на Европейския съюз. Домакин на заседанието е съответната страна, председателстваща Съвета на ЕС – в момента Испания.

Тошко Йорданов отбеляза, че в делегацията не са включени представители на ИТН “по лично решение на председателя Кирил Петков”. Йорданов поискал обяснение от Петков за списъчния състав на делегацията и получил отговор, че “ако дойдат представители на “Възраждане”, те щели да дадат грешна ориентация на България в този формат”.

“Изолирането чрез административни прийоми на опозиционни депутати от международна дейност е грубо нарушение на правото на представителство на съществена част от българското общество”, посочи Йорданов. И в края на декларацията отбеляза, че в ЕС членува цяла България, а не само Кирил Петков.

Кирил Петков попречил на депутати от ИТН и „Възраждане“ да посетят Испания, за да не дават “грешна ориентация на България”

На форума в Мадрид на 26-28 ноември ще бъдат освен Кирил Петков и съпартийците му Деница Симеонова и Радослав Василев – общо трима депутати от ПП. От ГЕРБ в делегацията е Деница Николова, от ДПС -Мюмюн Мюмюн, а от БСП – Кристиан Вигенин. Ограниченията на парламентарните делегации са за 6 депутати и 2 сътрудници. Затова и буди недоумение защо Петков е изключил от състава представители на ИТН и “Възраждане”, а “Промяната” доминира в състава на българската група. От ИТН в комисията по европейски въпроси е Филип Станев. Обикновено форумите на COSAC се провеждат в държавата, председателстваща Съвета на ЕС и в момента това е Испания. Официалната програма на пленарната среща започва с посещение в музея Прадо, а акцент в дневния ред е европейският пакт за миграцията.

Източник: „Труд“