Юристката на Ружа Игнатова се призна за виновна, заплашват я 5 години затвор

Юристката на Ружа Игнатова се призна за виновна, заплашват я 5 години затвор
Съдът в Ню Йорк се произнася на 14 февруари 2024 г.

ФБР дава $250 000 за залавянето на криптокралицата

Издирването на криптокралицата Ружа продължава, ФБР дава 250 000 долара за информация, по която тя бъде разкрита и задържана.

Ирина Дилкинска, която е била главен юрисконсулт на мрежата OneCoin на издирваната Ружа Игнатова, се призна пред съда за виновна в пране на пари и финансови измами, съобщи прокурорът Деймиън Уилямс от Южен окръг Ню Йорк.

Юристката на Ружа Игнатова се призна за виновна, заплашват я 5 години затвор

Присъдата на Дилкинска ще бъде произнесена на 14 февруари 2024 г. от съдия Едуардо Рамос, като според закона двете престъпления се наказват максимално с по 5 години затвор.

Дилкинска е била ръководител на отдела по правни въпроси на Ружа от 2015 до 2018 г. и е останала на поста и след мистериозното изчезване на криптокралицата през есента на 2017 г. На 20 март т. г. българската юристка, работила за схемата с измислена криптовалута OneCoin, бе екстрадирана в САЩ и на първото предварително изслушване пред съдия от Южен окръг Ню Йорк заяви, че не се признава за виновна. Обвиненията срещу нея с а повдигнати от отдела за Сложни измами и кибер престъпления към местната прокуратура.

“Както Дилкинска вече призна, тя е улеснила прането на милиони долари незаконни печалби на OneCoin, натрупани чрез схема за многостепенен маркетинг. Специализираните прокурори от тази служба и нашите партньори от правоприлагащите органи ще продължат да преследват този важен случай, докато всеки обвиняем не бъде изправен пред правосъдието”, обяви Уилямс.

Конкретното посочено обвинение е, че Дилкинска е подпомагала оперативните действия и прането на пари, включително организирането на прехвърляне на 110 милиона долара, придобити чрез измама, към фирма на Каймановите острови.

Ружа Игнатова продължава да е в списъка на 10-те най-издирвани бегълци от правосъдието на Федералното бюро за разследване. Тя е единствената жена там и в момента за информация, която би довела до залавянето є, се предлага награда до 250 хиляди долара.

 

Още новини четете в категория Свят