Изненада ли ни зимата по пътищата? Каква е пътната обстановка към момента у нас?

Изненада ли ни зимата по пътищата? Каква е пътната обстановка към момента у нас?

Снегът вали с пълна сила в Монтанско и Софийските региони. Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) настоява шофьорите в цялата страна да бъдат особено внимателни

Министерството на вътрешните работи (МВР) предлага на пътуващите през планинските проходи да се подготвят с оборудвани автомобили за зимни условия. Полицията ще спре всички, чиито превозни средства не са адекватно оборудвани, пише Meteo Balkans

 

 

 

Температурите варират от 2°С до 11°С, а времето над страната е облачно, с вятър по цялата територия и слаб дъжд в цялата страна. В проход „Петрохан“ в Монтанския регион и над София се отчита слаб сняг. Въпреки това има подадени сигнали за закъсали автомобили и камиони при Петрохан.

Пътните настилки са предимно мокри. В по-високите и критични райони, където може да има заледяване, са третирани за движение при зимни условия.

Снегът създаде проблеми в Монтанско, където някои пътища бяха блокирани. Въпреки това обстановката вече се нормализира. Няма затворени или блокирани пътища, и няма критични ситуации с реки и язовири, заяви областният управител Ивайло Антонов.

В село Дълги Дел в община Георги Дамяново е нарушено електрозахранването поради натежали снежни жици. Екипи на „Електрохолд“ в момента работят на мястото на аварията и се очаква да я отстранят скоро. Този сутрин главен път Е-79 беше блокиран за кратко край Монтана от тежкотоварни камиони. Моного от тях са се движели с летни гуми на мокрия участък. Към 10:00 часа камионите са изтеглени от екипи на пожарната служба в Монтана, и движението по пътя е възобновено без проблеми.

Движението на тежкотоварни превозни средства над 12 тона по път II-35 Троян – Кърнаре през проход „Троянски“ е ограничено поради снеговалеж. Директорът на ОПУ „Ловеч“, Йордан Първанов, съобщи, че снежната покривка там е около три сантиметра, и че машините работят за почистване и опесъчаване. През нощта е имало един закъсал тежкотоварен автомобил, но ситуацията вече е разрешена.

Сутринта през Прохода на Републиката вали дъжд, и „Хаинбоаз“ е отворен за движение. За следобеда се препоръчва пътуващите да бъдат облечени топло, да имат пълни резервоари и подходящи гуми за зимни условия.