АКТУАЛНИ

Хусите обявиха условията, при които ще разговарят за отвлечения кораб

Хусите обявиха условията, при които ще разговарят за отвлечения кораб

Членът на Върховния политически съвет на Йемен Мохамед Али ал Хуси разкри кога би било възможно да се говори за отвлечения в неделя в Червено море кораб „Galaxy Leader“, похитен от йеменските бунтовници, става ясно от публикация в близката до хусите агенция ЙТА (YPA).

„Ако Америка и Израел спрат да убиват палестинците в Газа и донесат вода, лекарства и храна, тогава ще могат да говорят за израелския кораб“, заяви Мохамед Али ал Хуси в публикация в своя профил в „Екс“.
Той добави: „Това, което направиха йеменските военноморски сили, е в съответствие с принципа на реципрочност“. ЙТА припомня, че в неделя корабът беше пленен и отведен до йеменския бряг.

Междувременно Великобритания осъди незаконното задържане на търговския кораб „Galaxy Leader“ от хусите в Червено море и призова за незабавното освобождаване на съда и екипажа му, предаде Ройтерс.

„Обединеното кралство осъжда незаконното завземане на „Galaxy Leader“ от хусите в Червено море и призоваваме за незабавно и безусловно освобождаване на кораба и неговия екипаж“, заяви говорител на министерството на външните работи, Британската общност и развитието.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/blizak-iztok/2023/11/21/husite-obiaviha-usloviiata-pri-koito-shte-razgovariat-za-otvlecheniia-korab.589928