„Хамас“: Вторият кръг от освобождаването на заложници се отлага

The Washington Post: Израел и Хамас са близо до сделка за освобождаване на десетки заложници
Въоръженото крило на „Хамас” заяви, че е решило да отложи планирания за събота втори кръг от освобождаване на заложници, докато Израел не се ангажира да позволи на камионите с хуманитарна помощ да влязат в северната част на Газа, съобщава Reuters, предава „Труд“.

Бригадите ал-Касам на „Хамас” заявиха, че освобождаването на заложниците ще се забави, ако Израел не се придържа към договорените условия за освобождаване на палестински затворници.

Няма незабавен отговор от Израел на изявлението. По-рано израелски военен говорител каза на френската телевизионна станция BFM, че с изключение на промените в последния момент се очаква 13 израелски заложници да бъдат освободени. Той каза, че в замяна ще бъдат освободени 39 палестински затворници.

На 22 ноември палестинското движение „Хамас“ обяви, че е постигнало споразумение с Израел, чрез посредничеството на Египет и Катар, за хуманитарно примирие в Ивицата Газа за четири дни. Споразуменията включват освобождаването на 50 жени, деца и тийнейджъри под 19-годишна възраст, задържани в анклава, в замяна на освобождаването на 150 жени и тийнейджъри под 19-годишна възраст от израелските затвори. Примирието влезе в сила на 24 ноември.

В петък „Хамас“ освободи 13 израелци, включително четири деца. В замяна Израел се съгласи да освободи 39 палестинци (24 жени и 15 тийнейджъри) от затвора в размер на трима палестинци за всеки израелец. Освен това палестинското движение, с посредничеството на катарските власти, освободи 10 тайландски граждани и един филипински гражданин, които не бяха обхванати от условията на сделката.