АКТУАЛНИ

Гласуваме на втори тур за кметове на общини, райони и кметства

Гласуваме на втори тур за кметове на общини, райони и кметства

Българските граждани гласуват днес на втори тур за кметове на общини, кметове на райони и кметове на кметства.

Изборният ден започва в 7:00 ч. и ще приключи в 20:00 ч., като може да бъде удължен до 21:00 ч., ако пред секцията има негласували избиратели. На местните избори не се образуват секции и не се гласува в чужбина.

На вота днес ще се гласува с хартиени бюлетини и с машини, след като Централната избирателна комисия (ЦИК) се съобрази с решението на Върховния административен съд (ВАС). На първия тур на местните избори ЦИК взе решение да се гласува само с хартиени бюлетини. Решението на комисията беше обжалвано пред ВАС.

Днес ще се гласува в около 7250 секции, в 5898 секции – с машина. Подвижните урни, по данни на ЦИК, са около 200. На втория тур избираме 91 кметове на общини, като сред тях са областните градове Благоевград, Варна, Велико Търново, Видин, Габрово, Добрич, Кюстендил, Ловеч, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, София, Хасково и Шумен. Избираме още 451 кметове на кметства и 31 кметове на райони. В четири кметства ще има балотаж, в който ще участват трима кандидати, тъй като вторият и третият са с еднакъв брой гласове – кметство Сухозем, Драгаш Войвода, Добрина, Васильово.

Право на глас имат 6 308 052 избиратели, а в избирателните списъци за вота в неделя са включени и гражданите, придобили избирателни права между двата тура.