ГЕРБ решава дали да разглоби „сглобката“ (ВИДЕО)

ГЕРБ решава дали да разглоби "сглобката" (ВИДЕО)

„Явно сглобката и механизма на управление трябва да се предоговарят. По-скоро трябва да намерим решение от тази ситуация. Решението е те да управляват и ние през парламента да ги контролираме.“

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който събра парламентарната група в централата на партията и дискутират работата на кабинета.

„На тези лидерски срещи, на които се събираме 20 души, говорим си и нищо не се случва. Веднъж се е случило Кирил Петков внесе шест мерки и ние ги приехме. Тогава се разбрахме да имаме човек в Министерски съвет, който да докладва какви законопроекти се приемат и ние да ги обсъждаме в парламента. Това не се случи. Според мен трябва по комисии да идват министрите и заедно с тяха да решавате и да спазвате сроковете. Ето, на нас никой не ни е казал за е-рецептите. Сега ние нямаме министри и зам.-министри. Няма как да носим отговорност с тях. Ако почнем да работим и заедно с ПП-ДБ да подготвяме срещи с министрите, на които да се решава за законите, тогава ще можем съвместно да носим отговорност. В момента ние се явяваме опозиция на това, което подкрепяме.

Асен Василев си сменя шефа на НАП в Хасково, а ние нищо не знаем. Не става така. В събота ще имаме пълната картина. Тогава и кметовете ще дадат пълен списък с нещата, които сме обещали“, заяви още Борисов.

Изключително важно е ние да се върнем към идеологията и физиономията, която има ГЕРБ. Ние в момента управляваме с либерални формации, но нашият основен принцип е – колкото изкарваме, толкова да се харчи.

„Не трябва да вкарваме младите хора в дългове. 3% дефицит е лошо нещо. Вземането на нов дълг е лошо нещо. Липсата на мерки за справяне с дефицита са лошо нещо. Всяка година ще плащаме лихви по 250 млн. лева. Това добре ли е? Аз призовавам Асен Василев да не отваря торбата, защото това е кутията на пандора. Къде са мерките, с които да излезем от 3% дефицит? Всички се правят на добри, но дълговете се трупат и трупат. Лихвите вече са миалиарди. Къде са мерките, с които ще се върнат тези заеми?“, попита Борисов.

„Не може да се казва, че 3% дефицит е нормално нещо. Ние няма да подкрепяме екзотиката. Защо сега се говори за увеличени на данъците за имотите на хората? Не трябваше ли да се направи това преди изборите и кметовете да знаят? В нашата програма ясно е записано, че увеличение на данъците няма да има. Трябва да знаем кои са линиите, които няма как да преминем, защото иначе си губим физиономията“, категоричен бе той.

„В бюджета трябва да видим парите за Околовръстно на Пловдив. Това го обещахме двамата с Кирил Петков, като бяхме там. Обещали сме пари за нови стадиони и зали. Ние изпълняваме обещанията си и искаме да видим ясно разписани в бюджета тези средства. Според мен регионалният министър се опитва да си върши работата и трябва да му помогнем с приемането на няколко закона“, добави Борисов.

„Най-тежко е положението с еврофинансирането. Там може да говорим и за катастрофа. За първи път губим пари по Оперативни програми. Така не успяхме да изпълним политики, които сме обещали. По отношение на новия програмен период нещата също не са цветущи“, обяви от своя страна депутатът от ГЕРБ Деница Николова.

Николай Нанков разкри за сериозните неизпълнения на управленската програма в сектор „Регионално развитие и благоустройство“. По думите му всички проекти са в чекмеджетата.

„Седем от осем мерки не са изпълнени в МРРБ“, каза той.

„На последното заседание те бламираха своя си министър. Андрей Цеков полага много усилия, но са напразни, защото техните усилия са хвърлени в тези 300 млн. лв. за мантинели и маркировка“, добави Борисов.

„В проектобюджета трябва да настояваме поименно да бъдат посочени обектите от национално значение, които трябва да бъдат финансирани. Защо не и да се приемат закони за „Хемус“ и „Струма“. И аз, и Кирил Петков в Пловдив обещахме околовръстното – щом сме обещали и двамата, трябва да го видим в бюджета“, продължи лидерът на ГЕРБ.

„В Плевен поехме ангажименти за реконструкция на стадиона и при този успех трябва да си спазим обещанията. В новия бюджет това трябва да бъде отразено и да се направи“, каза още той.

„Ако не се приемат драстични съкращения и се харчи и ще се вземат дългове, поне да се знае за какво се вземат. Да се знае, че от тези 5 млрд. лв. половин милиард ще отидат за „Хемус“, половин – за „Струма“, половин – за пътя Велико Търново-Русе, половин – за околовръстните. 

Този министър се старае и затова трябва да помислим как да му помогнем с няколко решения на Народното събрание да дадем рамка как да се направи това“, заяви Борисов.

Убеден съм, че за първи път губим пари от ЕС в следствие на несвършена работа. Представите си, ако това се беше случило при Томислав Дончев, какъв скандал щеше да е в държавата“, сподели лидерът на ГЕРБ по време на разясненията на експертите в партията що се отнася до еврофондовете.

„До настоящия момент трябваше да сме в готовност за четвърто плащане. Едва успяхме да стигнем до второто и дори не е сигурно, че ще го получим до края на годината. Народното събрание изпълни своите ангажименти, но всичко останало е едно добро пожелание, но не и добро изпълнение„, обясниха от ГЕРБ.

Десислава Атанасова заяви, че що се отнася до здравеопазването, има тотално неизпълнение на ангажиментите.

„От 18 мерки нито една не е спазена в срок, а някои няма и намерение да бъдат спазени“, каза бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов.

По думите му относно детската болница чуваме приказки безкрай, като закъснението е с четири години.

„Там, където го посочиха, е абсурд. Не се направи околовръстният път и там, където правиха първа копка, ще трябват часове, за да се стигне дотам. Детето ще порасне, докато стигнат“, обясни Борисов, а Ангелов добави, че нищо не е вършено по отношение на модернизацията на Спешна помощ.

Очаквайте подробности

Брифинг на ГЕРБ (На живо)