АКТУАЛНИ

Генерираха новият код на машините за предстоящия балотаж

Генерираха новият код на машините за предстоящия балотаж
Генерираният хешкод, който ще се изписва на контролната разписка на машината за гласуване и на всяка бюлетина, е: 6A 0E B4 06 63 A1 3B 9D 9E 0F 6A 6F AA 74 D6 86 23 26 3C 59 92 5D 54 10 A7 B8 DB EA 97 24 96 8C.

Софтуерът е заключен с ключ, който е съставен от три различни пароли на трима от членовете на Централната избирателна комисия (ЦИК) на лаптоп на ЦИК. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на електронното управление (МЕУ), след като по-рано тази вечер успешно приключи процедурата по доверено изграждане на софтуера за машините за втория тур на местните избори, предава Dariknews.bg.

Експерти към ЦИК извършиха довереното изграждане на софтуера, който ще се инсталира на машините за гласуване на балотажа на местните избори на 5 ноември. Изграждането се извърши в контролирана среда, предоставена от Министерството на електронното управление. В процеса присъстваха представители на четири парламентарно представени партии. Процедурата се наблюдаваше от специалисти на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и се излъчи на живо в зала „Партер“ на МЕУ. 

По-късно четирима от общо дванадесет, вписани в регистъра на ЦИК представители на партиите и коалициите, регистрирани за участие в изборите, приеха поканата на комисията и получиха достъп до изходния код на софтуера на машините за гласуване, уточняват от министерството.

Ръководителите на екипи от удостоверяващите институции –  МЕУ, Българския институт за стандартизация (БИС) и Българския институт по метрология (БИМ) представиха пред партиите основните изводи от досегашната си дейност по процеса по удостоверяване на машините. БИС оценява съответствието на машините за гласуване с изискванията за валидността и автентичността на документите, БИМ извършва оценка на хардуерната конфигурация, докато задачата на МЕУ е да оцени съответствието на машините спрямо функционалността на софтуера и сигурността на информацията, която се въвежда, обработва, съхранява и извежда от устройството.

В присъствието на експерти към ЦИК, представителите на партиите и коалициите получиха в защитена среда пълен достъп до изходния код на софтуера на машините за гласуване. Процедурата продължава и в момента, а присъстващите получават и отговори на поставени от тях въпроси, свързани със софтуера, който ще бъде използван на втория тур на местните избори. След приключването на процедурата всички използвани за прегледа на кода носители на информация ще бъдат унищожени от представители на ДАНС. 
Както и на предишните избори, МЕУ изпълнява всички ангажименти по Изборния кодекс в спешен порядък. Експертите на министерството ще работят без прекъсване до приключването на процеса по удостоверяване, уверяват от министерството. 

„Ще работим без спирка и почивка. Надяваме се да приключим по най-бързия възможен начин“, заяви на брифинг днес главният секретар на министерството Ангел Петров. 

Освен за удостоверяването на машините, Министерството на електронното управление отговоря и за процеса по видеонаблюдение и видозаснемане в изборната нощ, достъпен на evideo.bg.