Ето какво сочат екзит половете на социологическите агенции

Днес избираме нови кметове и общински съветници за следващите четири години

Картината на местните избори към 14 ч е следната: ГЕРБ стабилизира позиции в страната (досега има 15 кмета), „Промяната“ води в София. Това сочат екзит половете на социологическите агенции.

Челното място в столицата е за Васил Терзиев от ПП – ДБ, който значително се откъснал пред опонентите си. Второто място обаче е силно оспорвало между червената Ваня Григорова, на която моментната снимка дава минимална преднина и Антон Хекимян от ГЕРБ – СДС.

Засега излиза, че ГЕРБ, който управлява повечето областни центрове в страната, ще запази доминацията си.

Партията на Борисов е първа във Варна, където ПП (с кандидат Благомир Коцев) и „Възраждане“ са в остра схватка за второто място, засега с превес на „Възраждане“ и кандидатът им Коста Стоянов.

Не се състоя и очаквания пробив на ПП – ДБ в Пловдив (техният отбор представлява Ивайло Старибратов), там ГЕРБ и кандидатът му Костадин Димитров уверено води. Същата е ситуацията и в Бургас – ГЕРБ води, а кметът Димитър Николов най-вероятно ще спечели нов мандат. Той управлява града от 2007 г.

Същата е ситуацията и във Велико Търново, където със значилна преднина първи е сегашният кмет от ГЕРБ Даниел Панов. Йордан терзийски от ПП – ДБ е втори.

Кметът от ГЕРБ на Стара Загора Живко Тодоров пък има вероятност да пие шампанско още на първия тур, ако тенденциите в негова полза се съхранят.

Към победа се е запътил и кандидатът на ГЕРБ в Благоевград Илко Стоянов. Той води уверено пред претендента от ПП – ДБ Методи Байкушев.

Кметът социалист на Русе Пенчо Милков има шанс да запази позицията си, засега той е първи, а претендентът на ГЕРБ Иван Иванов – е на втора позиция.

Ерол Мюмюн ще извюва победата си в Кърджали още на първия тур, при това със значителна преднина.

Към този момент тенденцията е положителна за ГЕРБ. Партията на Бойко Борисов най-вероятно ще загуби столицата, но пък ще спечели почти цялата страна. В момента ГЕРБ има 15 кмета. Но към тази „корона“ най-вероятно ще се присъединят и градове, като Кюстендил, Монтана, Пазарджик и Благоевград, където сигурно ще победят сегашните кметове. На предишните избори те или бяха независими, или се явиха от други формации. Следователно, ГЕРБ има шанс да вземе 18 областни центъра.

Източник: Епицентър