Ердоган: Tурция е готова да стане страна гарант за уреждането на кризата в Газа

Ердоган към САЩ: Г-н Америка, къде е Средиземноморието, Израел, Палестина? Какво правите там?
Ердоган бе в Казахстан за участие в срещата на върха на Организацията на тюркските държави (ОТД).

Tурция е готова да стане страна гарант за уреждането на кризата в Газа. Това каза днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред журналисти в самолета на връщане от казахстанската столица Астана, предават турските медии, цитирани от БТА.

Турция е готова да поеме ролята на страна гарант за разрешаване на кризата в Газа. Още в началото заявихме, че сме готови да поемем тази отговорност. Какво може да бъде по-естествено от това Турция да бъде страна гарант в Газа, посочи Ердоган.

Той заяви още, че иска в Турция да се проведе конференция за ситуацията в Близкия изток с участието на всички заинтересовани страни за постигане на мир.

Нашата основна цел е да установим окончателен мир по израелско-палестинския въпрос. Предприемаме инициативи и разработваме формули за тази цел и ще продължим да го правим. Решени сме да направим всичко възможно, за да сложим край на кръвопролитията и да установим мир. Нашата цел е да постигнем траен и устойчив мир, който да донесе облекчение на нашия регион. Призоваваме за това и искаме да съберем всички заинтересовани страни на конференция, каза Ердоган.

Той каза още, че Газа трябва да бъде част от независима палестинска държава след приключването на войната между Израел и групировката „Хамас“. Ердоган изтъкна, че Анкара няма да подкрепи модели, които „постепенно заличават палестинците от историята“.

Турският лидер посочи, че ръководителят на националната разузнавателна служба (МИТ) Ибрахим Калън е в контакт с израелските и палестинските власти, както и с Хамас, информира Хабертюрк.

Ердоган каза, че вече не приема израелския министър-председател Бенямин Нетаняху за свой „събеседник“, но добави, че Анкара няма да прекъсне отношенията си с Израел, посочва СиЕнЕн-Тюрк.

Турският държавен глава съобщи, че в края на ноември неговият ирански колега Ебрахим Раиси ще посети Турция, където ще обсъди конфликта в Газа.

Ердоган заяви още, че вече няма да има никакво доверие в световната система, ако Израел не бъде спрян и не му бъде потърсена отговорност „за извършваните от него военни престъпления и нарушения на човешките права“.

Той също изтъкна, че Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) ще настоява за прекратяване на огъня на срещата си на върха в  саудитската столица Рияд този месец

Още новини четете в категория СВЯТ