Ердоган: Мълчанието на международната общност за случващото се в Газа е срам за човечеството

Ердоган преговаря с "Хамас" за освобождаване на израелски заложници

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обсъди в телефонен разговор с папа Франциск израело-палестинския конфликт, предаде турската държавна телевизия ТРТ Хабер. Пред папата Ердоган е заявил, че израелските атаки срещу Газа са прераснали в масово избиване и фактът, че международната общност си затваря очите за случващото се, е срамно за човечеството. По думите му, всички държави трябва да надигнат глас срещу тази човешка трагедия. 

Ердоган е заяви още пред папата, че трайният мир в региона, в който се намират свещените места на трите монотеистични религии, ще бъде възможен само чрез създаването на независима, суверенна и географски интегрирана палестинска държава в границите от 1967 г. със столица Източен Йерусалим. Ердоган е откроил също така и големите усилия, които Турция полага за доставянето на хуманитарна и медицинска помощ в Газа. Според него всички трябва активно да подкрепят тези усилия, за да се гарантира непрекъснатата доставка на помощ за невинните граждани.

„Нямаме проблем с държавата Израел, но никога не сме одобрявали това, че тя действа като организация вместо като държава. Тя извършва едно от най-бруталните нападения в историята срещу потиснатите в Газа. Половината от загиналите са деца, а другата половина са техните майки и възрастните членове на семейството. Дори само това е достатъчно, за да покаже, че това е диващина“, заяви вчера Ердоган, след като по-рано през деня обяви, че отменя планирани пътувания на турски официални лица до еврейската държава, предаде ТАСС.

Източник: БТА, ТАСС