Джон Кърби: САЩ обмислят „колко паузи“ са необходими във войната Израел – „Хамас“

Джон Кърби: САЩ обмислят "колко паузи" са необходими във войната Израел - "Хамас"

Координаторът на Съвета за национална сигурност към Белия дом – Джон Кърби заяви в четвъртък, че страната му обмисля идеята за паузи в конфликта между Израел и „Хамас“, за да се помогне на цивилните в Газа, добавяйки, че всяка такава временна пауза няма да попречи на Израел да се защитава, предаде Ройтерс.

„Това, което се опитваме да направим, е да проучим идеята за колко паузи могат да са необходими, за да продължи Газа да получава хуманитарна помощ и да продължим да работим за безопасното извеждане на хората, включително на заложниците“, каза той на брифинг пред репортери.

Експерти на ООН призоваха по-рано днес за хуманитарно прекратяване на огъня в Газа, заявявайки, че времето изтича за палестинците, които се намират в „сериозен риск от геноцид“.

Израел твърди, че насочва атаките си срещу „Хамас“, а не срещу цивилни, и обвинява групировката, че ги използва като живи щитове, напомня Ройтерс.

„Ние правим всичко възможно, за да работим с нашите израелски колеги, за да се опитаме да сведем до минимум риска от смъртни случаи на цивилни и съпътстващи щети“, отбеляза Кърби.

„Всяко усилие за пауза ще бъде уникално по свой собствен начин и ще изисква преговори и дипломация“, подчерта Кърби. Той добави, че администрацията на САЩ се надява, че сътрудничеството с израелските власти по въпроса за паузите във войната ще бъде толкова успешно, колкото и преди, когато бяха освободени двама американски заложници.

Джон Кърби също така отбеляза, че въпреки, че страната му е загрижена от непрекъснатите атаки срещу Израел, няма „индикации, че „Хизбула“ е готова да действа с пълна сила“.

„Загрижени сме за продължаващите атаки срещу израелските сили там, но не вярвам, че все още сме забелязали някаква конкретна индикация, че „Хизбула“ е готова да действа с пълна сила“.

В отговор на въпрос какво Белият дом очаква да чуе от първия публичен коментар на лидера на „Хизбула“, насрочен за утре, Кърби подчерта, че „послание към него и всеки друг е – ако мислиш за разширяване и дълбока ескалация на този конфликт, не трябва да го правиш“.