Долната камара на Конгреса одобри законопроект за подпомагане на Израел, но не и на Украйна

Долната камара на Конгреса одобри законопроект за подпомагане на Израел, но не и на Украйна

Членовете на Камарата на представителите на САЩ с голямо мнозинство подкрепиха предложения от републиканците законопроект за отпускане на 14,3 милиарда долара помощ за Израел, която не включва подкрепата за Украйна. Гласуването беше излъчено от C-SPAN .

226 членове на Камарата на представителите се изказаха в подкрепа на законопроекта, против гласуваха 196. След одобрение в долната камара на Конгреса законопроектът трябва да отиде в Сената на Конгреса на САЩ.

По-рано лидерът на демократическото мнозинство в горната камара на Конгреса Чък Шумър (от Ню Йорк) заяви, че Сенатът няма да разгледа „дълбоко погрешното предложение“ на републиканците. Службата за управление и бюджет на Белия дом на свой ред предупреди, че президентът на САЩ Джо Байдън ще наложи вето на законопроекта, ако бъде одобрен в сегашния му вид и в двете камари на Конгреса.

В понеделник републиканците в Камарата на представителите представиха законопроект за бюджетна добавка, който не включва подкрепа за Украйна и предлага финансиране на помощта за Израел чрез съкращаване на средствата, разпределени за Службата за вътрешни приходи на САЩ. Председателят на Камарата на представителите републиканецът Майк Джонсън заяви, че долната камара на Конгреса възнамерява да свърже предоставянето на евентуална допълнителна помощ на Украйна със затягане на контрола над южната американска граница.

Американската администрация изпрати по-рано през октомври до Капитолийския хълм искане за допълнителни големи бюджетни средства през фискалната година на САЩ, която започна на 1 октомври 2024 г., основно за оказване на помощ на Украйна и Израел, както и за противодействие на Китай и Русия в Азиатско-тихоокеански регион. Общо ръководената от Байдън изпълнителна власт на САЩ би искала да получи за тези цели около $106 млрд. По-нататъшната съдба на искането остава под въпрос. Някои републиканци както в Камарата на представителите, така и в Сената на Конгреса на САЩ наскоро публично се обявиха против продължаването на предоставянето на допълнителна финансова помощ на Киев.