Доц. Вацев: Големият победител от конфликта в Близкия изток е Иран. 3:0 за Хамас срещу американската дипломация

Доц. Вацев: Големият победител от конфликта в Близкия изток е Иран. 3:0 за Хамас срещу американската дипломация

„До примирие в Близкия изток вероятно ще се стигне, но няма да бъде благодарение на дипломатическите совалки, а на обективната логика на процеса на израелско-палестинския конфликт“.

Това заяви пред БНР геополитическият анализатор доц. Валентин Вацев. 

На 7 октомври започна офанзивата на Хамас, която беше успешна, коментира той и обясни: „На 10 октомври Саудитска Арабия се отказа от процеса за сключване на т.нар. авраамически споразумения. Без да знаем нищо за тези споразумения, ние не можем да разберем същината на конфликта“. 

Авраамическите споразумения е система от договори между Израел и ключовите ислямски страни, чрез която да се реши един път завинаги проблема на Израел с палестинците. Анализаторът подчерта, че единствено Техеран тогава са предупредили, че успехът на този процес ще бъде „нож в гърба на палестинското движение“. 

Хамас нападна Израел, 3 дни по-късно Саудитска Арабия прекъсна преговорите. Това е мат за президента Байдън, който очакваше чрез успеха на тези споразумения да реши проблема с изборите. Това е шах и мат в един ход. В момента „Хамас“ се върна в тунелите под Ивицата Газа и там очаква бомбардировките – това е победа. Всичко останало е пропаганда“. 

Хамас е Мюсюлманските братя, отбеляза още доц. Валентин Вацев в предаването „12+3“. И допълни: 

„Според идеолозите на „Хамас“ тази операция разделя цялата история, както потопът разделя човешката история, на допотопна история и следпотопна история. Това е инициатива, която имаше за цел да удари и успя ефективно да удари дясното правителство на Израел и далечния стратегически замисъл на Мюсюлманските братя в лицето на „Хамас“ – удар по дълбинната ционистка същност на днешното израелско правителство – там те също са успешни“. 

Според него на този етап големият победител от този конфликт е Иран: 

„Иран сега е мениджърът на този процес. Подозирам, че заедно с Русия, защото тези неща не можеха да станат в този ред и смисъл без някакво дискретно руско вдъхновяващо участие“. 

По думите му ако Байдън не успее да овладее процеса и ако не успее да внуши на всички участници, че процесът трябва да се деескалира, успокои или замрази, той губи президентските избори. 

„На този етап битката завършва 3:0 за Хамас, като нулите са в американската дипломация“. 

Процесът може да завърши така, както е започнал, отбеляза доц. Вацев. Той заяви, че не е сигурен, че израелските въоръжени сили ще влязат в рамките на сухопътна операция на територията на Газа. Влизането на „Хизбула“ във военните действия е крайно нежелано за основните играчи в тази част на света, обясни той. 

За войната в Украйна геополитическият анализатор изказа мнение, че Русия има сили да добута тази война до военно-техническа победа: 

„Русия има сили да победи военно-технически и ще победи военно-технически. /…/ Не тя ще създаде големия проблем на Русия, а начинът на осмисляне на военната победа на Русия – кой в края на краищата ще победи в руския политически двубой – руската олигархия ли или руския военнопромишлен комплекс“. 

Според него ръководството на Украйна е дестабилизирано. Той очаква в близките 3 месеца много сериозни промени. 

На фона на тази променена среда за сигурност ние не седим, а лежим, категоричен бе Валентин Вацев и каза 

„България е затънала във всекидневието на своята всекидневна политика и около големият проблем какво е сглобката и какво не е“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Автор: Даниела Големинова, БНР