Днес депутатите обсъждат Бюджет 2024

НС гласува на първо четене промените в НПК
Очаква се днес да започнат обсъжданията на проектобюджет 2024 между различните групи в парламента. Най-важният финансов закон за догодина беше представен от финансовия министър в края на миналата седмица. Той предвижда икономиката ни да нарасне с над 3%, със средногодишна инфлация от 4,8 на сто.

Бюджетът включва приходи от 77,6 милиарда лева и разходи от 83,8 милиарда лева. Така дупката в бюджета остава в рамките на 3%. Критиките на опозиционните партии бяха очаквани и те се насочиха към твърде оптимистичната прогноза за развитие на икономиката ни. Ако тя не се изпълни, в хазната няма да постъпят и нужните приходи, за да може да се покриват харчовете. Обявиха се и срещу планираното вдигане на данък „Сгради“. Срещу това застанаха и от ГЕРБ, въпреки че са част от управленската некоалиция.

И ГЕРБ, и ДПС поставиха като условие за подкрепа на бюджета там изрично да бъде разписано кои точно инфраструктурни проекти за кои общини ще бъдат финансирани. Капиталовата програма на финансовото министерство за догодина предвижда 12 милиарда лева за инфраструктурни проекти.