АКТУАЛНИ

Денков и Габриел взеха участие на Виенския икономически форум

Ще се извинят лъжците за бежанците и Шенген?

Премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел са във Виена за 20-ото юбилейно издание на Виенския икономически форум  

Политици, икономисти и дипломати от най-висок ранг присъстваха на събитието, което в продължение на две десетилетия е мост между икономиката и политиката.

Специален акцент тази година са държавите от Западните Балкани. Премиерът Денков участва в дискусия заедно с премиерите на Косово и на Северна Македония.

Форумът откри вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. По нейно предложение догодина форумът ще се проведе в София.

„България продължава да работи активно със своите съседи за развиване на транспортните, енергийните и дигиталните връзки. За да укрепим свързаността между държавите, трябва да изградим изцяло Коридор №8. Той не само ще осигури развитие по оста Изток-Запад, но и ще изгради връзки с останалите маршрути в Източна Европа“.

Това каза премиерът Николай Денков по време на участието си в 20-ия юбилеен Виенски икономически форум „Виенски диалог за бъдещето“ 2023 г. Министър-председателят участва в дискусия в панела „Изграждане на икономическо сътрудничество в трудни времена“ заедно с еврокомисаря по икономика Паоло Джентилони, с премиерите на Република Северна Македония и на Косово – Димитър Ковачевски и Албин Курти, както и с вицепремиерите на Молдова и на Черна гора – Думитру Алайба и Ник Джелошай.

Николай Денков отбеляза, че се работи за свързването на основните северни гръцки пристанища в Солун, Кавала и Александруполис с българските морски и речни пристанища на Черно море и река Дунав.

„Изграждането на съответната инфраструктура ще помогне за развитието на целия Балкански регион и ще донесе ползи за хората и бизнеса“, допълни премиерът.

И добави, че успех има там, където държавите са осъзнали, че е по-добре да работят заедно, отколкото да се конкурират.

Според Николай Денков добрата свързаност в Източна Европа ще допринесе много ползи за всички европейски граждани.

„Европа е пример за мултикултурно общество, което трябва да се цени всеки ден“, отбеляза още българският премиер.

Той призова колегите си да работят в синхрон, за да преодоляват трудностите, а проблемите да се превърнат във възможности.

 

Източник: БНТ