Делян Добрев ще настоява бюджетът да бъде върнат, ако не се променят заложените приходи от данъци

Делян Добрев намекна, че финансовият министър Асен Василев праща доноси срещу него в САЩ

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев обяви пред „Нова телевизия“, че ще настоява пред своята парламентарна група да гласува на първо четене против бюджета за 2024 г., ако той влезе в сегашния си вид. Според него заложените приходи от данъци в размер на 40 млрд. лева са нереалистични за изпълнение. Това ще е основната причина бюджетът да не бъде подкрепен от ГЕРБ, уточни той, като подчерта, че партията му ще настоява приходите от данъци да бъдат намалени на 35 млрд. лева.

Добрев подчерта, че определянето на бюджета за догодина като постна пица не е добро сравнение. Той припомни, че такъв е бил бюджетът през 2009 г., когато тогавашният финансов министър Симеон Дянков използва именно това определение. По думите на депутата в момента страната е 2-3 пъти по-богата от тогава.

„Ако Асен Василев го внесе бюджета в този му вид, ще трябва да го отхвърлим на първо четене и да му го върнем, за да си го оправи“, каза още Добрев.

Той обясни, че ще настоява финансовият министър да изготви нов бюджет, в който да ореже част от заложените разходи. Делян Добрев уточни, че ротацията на премиерите ще е през март, което означава, че ГЕРБ ще трябва да изпълнява бюджета през почти цялата година. Именно заради това от партията ще го върне в настоящия му вид. Депутатът обаче не обясни дали проблемът на ГЕРБ с бюджета е свързан само със заложената приходна част.

Добрев коментира и вчерашното решение на парламентарната енергийна комисия, която се ръководи от него, да не подкрепи бърза забрана за внос на руски нефт от „Лукойл Нефтохим“. Той настояваше това да стане в тридневен срок, като гласуването ще е утре в пленарна зала. По думите му, ако депутатите отхвърлят бързото премахване на дерогацията, то тогава той ще предложи отново тя да отпадне, но не за 3 дни, а за 24 часа.

„Физически е възможно. Виждайки нашите постоянни опити да премахнем дерогацията, „Лукойл“ най-вероятно вече са разработили алтернативни варианти за доставка на гориво“, добави Добрев.