Д-р Хасан Адемов: От общо 84 млрд. разходи, 14 млрд. са трансфер за НОИ и НЗОК

Д-р Хасан Адемов: От общо 84 млрд. разходи, 14 млрд. са трансфер за НОИ и НЗОК

Бюджетът на ДОО е изключително напрегнат, заяви пред БНР д-р Хасан Адемов, социален експерт на ДПС, дългогодишен председател на социалната комисия в редица Народни събрания и бивш министър на труда и социалната политика. Според него обаче трудно може да се направи оценка за фалит на НОИ.

По думите му бюджетът на ДОО расте с 2,5 млрд. лв.

„Когато бях народен представител, заявих от парламентарната трибуна, че през следващите години ще има драстичен ръст на трансфера от държавния бюджет към бюджета на ДОО. Само за 2024 г. от данъци от тези 24 млрд. общо бюджет на ДОО – малко над 11 млрд. ще бъдат трансфер от данъци от държавния бюджет. Към тях ако добавим още 3 млрд., които са трансфер към бюджета на здравното осигуряване, виждаме, че става въпрос за 14 млрд., които отиват като трансфер към двете най-важни социални системи. От общо 84 млрд. разходи, 14 млрд. са трансфер за 2 системи само. Това напряга останалите публични системи. Тези 14 млрд. допълнително напрягат бюджета на държавата като цяло“, обясни той в интервю за предаването „Нещо повече“.

Швейцарското правило е заложено в закон от 2000 г., напомни експертът и добави, че инфраструктурните проекти трябва да бъдат разчетени. Според него противопоставянето им не е удачен вариант.

Да премахнеш коледната или великденската надбавка за пенсионерите е несериозно, смята Хасан Адемов. По думите му има още време да се направи сметката и да се намерят тези пари, ако има желание.

За него е странно, че бизнесът подкрепя увеличението на максималния осигурителен доход, както и увеличението на базата за осигуряване на самоосигуряващите се земеделски стопани, тютюнопроизводители.

„Честно беше управляващите преди местните избори да заявят, че имат намерение да увеличават максималния осигурителен доход и данъчната основа. Сега да ги поставят пред свършен факт ми се струва, че е некоректно и несправедливо от гледна точка на хигиената на политическата култура,“ коментира д-р Адемов.

Несправедливо към следващите поколения е да ги натоварваме с харчове, които се правят сега, изказа мнението си социалният експерт и добави: „Един ден тази сметка ще се плаща с политически срив“.

По думите му е изключително важно инвестициите да бъдат във високи технологии, които да носят висока добавена стойност, а от там да следва повишаването на стандарта на българските граждани.

Дългото майчинство и парите през втората година минават през разказа за предоставянето на социални услуги, коментира още д-р Адемов. Той смята, че може да се помисли върху идеята майките да получават цялото обезщетение за втората година, дори ако се върнат на работа. Според него така много майки биха се върнали на работа.

По думите му моделът на социалното подпомагане има нужда от сериозна реформа. Един път завинаги трябва да се реши въпросът дали да се подпомага на калпак или диференцирано, категоричен е социалният експерт.