Най-богатите 25 милиардера на света са спечелили общо 255 милиарда долара от 23 март до 22 май, съобщава американското делово списание Forbes, цитирано от Агенция “Фокус”.

За двата месеца на пандемията най-много е спечелил основателят на Facebook Марк Зукърбърг – състоянието му се е увеличило с 31,4 милиарда до 86,5 милиарда долара. Както пише изданието, акциите на компанията са поскъпнали с около 60%, достигайки рекордни стойности на 22 май. Така Зукърбърг се придвижи от седмото място в списъка на най-богатите хора до четвърто.

Основателят на Amazon Джеф Безос спечели малко по-малко – 29,9 милиарда долара, и сега богатството му се оценява на 146,9 милиарда долара. Той е най-богатият човек в света. На фона на пандемията популярността на платформите за онлайн търговия нарасна, което осигури увеличение на стойността на акциите на Amazon с 29% от март.

Третата позиция зае ръководителят на Reliance Industries Limited Мукеш Амбани, който от март увеличава богатството си с почти 20 милиарда долара. След това то възлиза на 52,7 милиарда долара и Амбани стана най-богатият човек в Азия.

Forbes пише, че общото състояние на 25-те най-богати хора в света сега е около 1,5 трилиона долара, тоест около 16% от състоянието на всички милиардери.

За един ден собственикът на Amazon е забогатял с 6,4 милиарда долара. Състоянието на Джеф Безос, най-богатият човек в света, се увеличи на фона на рекорден ръст в цената на акциите на компанията.