Близкият изток е на ръба на пълномащабна война

Израел нападна Сирия!

Близкият изток е на ръба на пълномащабна война, предупреди руският постоянен представител в ООН Василий Небензя.

„Регионът е на ръба на пълномащабна война и безпрецедентна хуманитарна катастрофа“, каза той пред репортери след закрито заседание на Съвета за сигурност на ООН относно настоящата ескалация на израелско-палестинския конфликт.

„Нека бъда ясен: отговорността за задаващата се война в Близкия изток до голяма степен е върху Съединените щати“, каза той пред репортери след закрито заседание на Съвета за сигурност на ООН относно настоящата ескалация на израелско-палестинските конфликт.

Според Небензя „Вашингтон е този, който безразсъдно и егоистично блокира работата на Близкоизточния квартет от международни посредници в опит да монополизира мирния процес и да го ограничи до налагане на икономически мир с Израел на палестинците и други арабски страни, без да решава палестинския въпрос“. „Ние постоянно предупреждавахме срещу това, като казвахме, че някой ден ще има обратен ефект, и така се случи“, подчерта руският пратеник.

Небензя добави, че „години наред САЩ блокираха всяка реакция, всеки сигнал от Съвета за сигурност на ООН, <…> твърдейки, че тяхната тиха регионална дипломация е по-ефективна“.

„Не бива да пренебрегваме, че сегашното избухване на насилие се случва на фона на реални системни нарушения на решенията на Съвета за сигурност на ООН и Общото събрание, включително незаконното разширяване на селищата, което редовно се осъжда от огромното мнозинство. от страните-членки на ООН“, каза той.

Небензя добави, че Русия недвусмислено осъжда „изключителната бруталност, убийствата и ужасяващия мащаб на насилието“. „Всякакви убийства и насилие срещу мирни граждани, както израелски, така и палестински граждани, са недопустими“, подчерта руският пратеник.