Безпощадно за нарушителите на пътя: Системата за електронно връчване на фишове и актове вече работи

Безпощадно за нарушителите на пътя: Системата за електронно връчване на фишове и актове вече работи

Системата за електронно връчване на фишове и наказателни постановления за нарушения на Закона за движение по пътищата вече работи, съобщи министър Калин Стоянов при представянето на системата пред медиите, съвместно със заместник-министъра на електронното управление Валентин Мундров.

Тя функционира от 16 октомври, а до 2 ноември, за две седмици, през нея са връчени над 5000 документа на гражданите, като голяма част от тях са изплатени.

Ние ще подобрим събираемостта на глобите, което е основната превенция по отношение на борбата с пътните произшествия, каза министър Стоянов.

Той добави, че възможността за интегриране на системите на МВР и Министерството на електронното управление е дадена през законодателните промени, направени през август във връзка с нарушенията на пътя.

Сред промените е и отнемането на автомобили от водачите, които са установени да управляват след употреба на наркотици и алкохол над 1,2 промила, припомни министърът. Тази мярка работи, коментира Калин Стоянов и посочи, че от влизането в сила на промените до момента са отнети 78 автомобила, а присъдите за шофиране след употреба на наркотици и алкохол са 194.