България в Шенген: Според Денков имаме напредък, Рюте не иска „захаросване“ на истината

България в Шенген: Според Денков имаме напредък, Рюте не иска "захаросване" на истината

В Брюксел се провежда среща на върха на лидерите от страните от ЕС. На нея присъства и министър председателят Николай Денков. Според него вероятността за приемането на страната ни в Шенген е над нула, но не е сто процента.

По думите му страната ни напредва с необходимите закони, но сега дипломацията трябва си свърши работата. В отговор на въпрос на БНТ премиерът на Нидерландия Марк Рюте коментира, че преди да вземе решение дали ще ни подкрепи за Шенген, очаква оценката на ЕК, която не трябва да бъде „захаросана“.

Премиерът смята, че няма връзка между стабилността на управляващата коалиция и приемането на страната ни в Шенген. Вчера от ПП-ДБ изпратиха писмо до външния министър, в коeто изразяват загриженост от “по-слабата ѝ активност“ по темата Шенген.

България в Шенген: Според Денков имаме напредък, Рюте не иска "захаросване" на истината

„Ние работим много добре с госпожа Габриел. Смятам, че нейните усилия и моите усилия и на другите участници в тези процеси се допълват. Всички трябва да се подкрепяме в нашето общо усилие да бъдат преодолени препятствията. Моята оценка е позитивна. Разбира се, както господин Пеевски има въпроси към мен, така и някои други депутати могат да имат въпроси към госпожа Габриел, няма нищо необичайно тук“, каза Денков.

Самата Мария Габриел участва в среща на Европейската народна партия (EНП) в Брюксел и коментира, че страната ни получава подкрепа за Шенген от „премиери, президенти и външни министри от ЕНП“.

България в Шенген: Според Денков имаме напредък, Рюте не иска "захаросване" на истината

„Мисля, че всички са еднозначни в оценката. България не само се справя добре, тя е пример за добра практика, за добри резултати. Това, което има нужда да продължи и това, което правя от ден първи, откакто съм вицепремиер и външен министър, е ние да говорим за резултати, за цифри и много ясно да изразяваме аргументите си“, заяви Габриел.

Според премиера законите се приемат навреме, качеството им е добро, но дали това ще доведе до приемането ни в Шенген, не зависи от нас.

Този, от когото зависи – премиерът на Нидерландия Марк Рюте, каза, че очаква обективна оценка за България от Европейската комисия, но без „захаросване на истината“.

България в Шенген: Според Денков имаме напредък, Рюте не иска "захаросване" на истината

„За България трябва да бъдем строги, но честни. Знам, че Николай (Денков) работи много сериозно в това правителство. Но ние трябва да видим какво ще каже Комисията през декември. Тя трябва да бъде строга, но честна. Това означава да няма захаросване на истината, да няма преки пътища за влизане в Шенген. Аз знам, че Урсула фон дер Лайен работи честно и строго и след това трябва да видим резултатите. Страната може да се присъедини към Шенген, ако изпълнява всички изисквания“.

Николай Денков каза, че очаква от ЕК да изпрати писмо до Нидерландия с покана за мисия в България.

Източник: БНТ