Асанж е освободен от британския затвор и е напуснал Обединеното кралство със самолет

Асанж е освободен от британския затвор и е напуснал Обединеното кралство със самолет

WikiLeaks съобщи, че неговият основател Джулиан Асандж е бил освободен от британския затвор Белмарш, където е държан от 2019 г., и е напуснал Обединеното кралство със самолет.

„Той (Асандж – ТАСС) напусна затвора с максимална сигурност Белмарш сутринта на 24 юни, след като прекара там 1901 дни. Беше пуснат под гаранция от Върховния съд в Лондон и беше освободен на летище Станстед следобед, където се качи на самолет и напусна Обединеното кралство“, каза организацията на своята X страница.

WikiLeaks също потвърди информация от американски съд за сделка за признаване на вината между Асандж и американските прокурори. В същото време, според организацията, той все още не е „официално финализиран“.

По-рано Окръжният съд на САЩ за Северните Мариански острови, които имат статут на некорпорирана организирана територия на Съединените щати, публикува документ, в който се посочва, че Асандж може да се признае за частично виновен като част от сделката. NBC съобщи, че това може да позволи на Асандж да излезе на свобода след пет години затвор.

Изслушването, на което Асандж може да се признае частично за виновен, ще се проведе на 26 юни в съда в Сайпан в 9:00 ч. сутринта местно време (23:00 ч. GMT на 25 юни).

Асанж е в затвора Белмарш от 2019 г., където беше настанен, след като беше изведен от посолството на Еквадор в Лондон. Повече от пет години Вашингтон искаше от Обединеното кралство екстрадирането му в Съединените щати, където той е обвинен в престъпления, свързани с най-големия случай на разкриване на класифицирана информация в американската история.

Източник: ТАСС

Превод и редакция: otupor.com

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News