Антоанета Стефанова за европейската титла по шахмат за жени

Антоанета Стефанова за европейската титла по шахмат за жени

„Не мога да повярвам. Беше много уморително. Спечелих партията си, но след това трябваше да чакаме срещата на Гери, но тя не просто спаси играта, но и я спечели“, така бившата световна шампионка по шахмат Антоанета Стефанова изрази радостта си, след като националният отбор за жени, част от който е и тя, спечели европейската титла по шахмат на Евро 2023 в Будва.

Тя открои таланта и качествата на останалите състезателки в състава на България: „За пръв път от 20 години насам шахът е толкова популярен в България. Много съм щастлива с момичетата, имаме страхотен отбор. Благодаря на тези, които ни помогнаха да сме тук и да постигнем този резултат.

Благодаря за този уайлд кард, който ни бе предоставен, за да бъдем тук. Смятам, че се намираме на правилен път. Не очаквахме толкова бърз успех. Това е невероятно поколение състезателки – Салимова, Пейчева, Кръстева, а има и още 2-3 момичетата, които обаче не са тук“.

„Борим се от много години да възвърнем позицията на българския шах и се радвам, че най-сетне постигаме резултати. Имаме още много работа, но съм сигурна с този отбор, с тези ръководители, с тези спонсори ще постигнем добри неща“, допълни Стефанова.