Днес, 21 юли, 46-ото Народно събрание ще проведе първото си заседание след предсрочните парламентарни избори на 11 юли.

В него ще участват 6 политически сили – „Има такъв народ“ (65 депутати), ГЕРБ-СДС (63 депутати), „БСП за България“ (36 депутати), „Демократична България“ (34 депутати), ДПС (29 депутати) и „Изправи се.бг! Ние идваме!“ (13 депутати).

Новите депутати ще се съберат в старата сграда на парламента на пл. „Народно събрание“. Заседанието ще бъде открито от най-възрастния народен представител – Мика Зайкова от „Има такъв народ“. Тя ще го води, докато бъде избран председател. Най-вероятно това отново ще бъде Ива Митева от партията на Слави Трифонов, която ръководи и предния парламент, но от БСП също ще предложат кандидатурата на Кристиан Вигенин. Изборът на председател ще е знак дали ще заработи този парламент и ще има ли кабинет.

Другата задача на депутатите ще бъде да изберат зам.-председатели. За такива към момента са номинирани Росица Кирова (ГЕРБ-СДС), Атанас Атанасов („Демократична България“) и Татяна Дончева („Изправи се.бг! Ние идваме!“).

Изявления ще направят новият председател на НС и водачите на парламентарните групи. Приветствие към депутатите ще отправи и президентът Румен Радев. „Премиерът Стефан Янев и министрите от служебния кабинет ще се отправят в 8,30 ч. от сградата на Министерския съвет към парламента за първото му заседание“, обяви във вторник правителствената пресслужба.