100 служители на Държавния департамент и USAID обвиниха Байдън, че разпространява дезинформация

100 служители на Държавния департамент и USAID обвиниха Байдън, че разпространява дезинформация

Протестно писмо на служители от Държавния департамент обвинява президента Джо Байдън в „разпространение на дезинформация“ относно войната на Израел срещу Газа, според копие от документа, получен от Axios. Протестното писмо също посочва, че Израел извършва военни престъпления при атаките си срещу Газа и призовава САЩ да поискат прекратяване на огъня.

Инициативата за писмото от пет страници, който изтече в медиите, е на младши дипломат, който твърди в социалните медии, че Байдън е „съучастник в геноцид“ чрез подкрепата си за Израел. Въпреки че не предоставя конкретен пример, вътрешният документ обвинява Байдън в прокарване на дезинформация „в речта си от 10 октомври “, в която той нарече атаките на Хамас в Израел три дни по-рано „акт на чисто зло“ и изрази безусловната си подкрепа за Тел Авив. Съобщава се, че 100 служители на Държавния департамент и USAID са подписали писмото.

В документа също така се казва: „Силно препоръчваме на (правителството на САЩ) да се застъпи за освобождаването на заложници както от Хамас, така и от Израел“, визирайки „хилядите“ палестинци, държани в Израел, включително тези „без обвинения“.

„Разбираме, очакваме, оценяваме, че различните хора, работещи в този отдел, имат различни вярвания за това каква трябва да бъде политиката на Съединените щати“, коментира говорител на Държавния департамент.

Миналата седмица Politico съобщи за писмо от служители на Държавния департамент, в което се призовава САЩ „публично да критикуват нарушенията на международните норми от страна на Израел“.

Източник: obektivno.bg