Бъркотиите, които депутатите забъркаха с пенсиите в предизборен устрем, започват да излизат наяве. Както е известно, ГЕРБ, ДПС и БСП осуетиха плановете на служебното правителство да преизчисли пенсиите от 1 октомври, като вместо това наложиха идеята на ДПС за последните три месеца на годината да се дават още по-високи добавки към всички пенсии от сегашните 50 лв. Така вместо преизчисление, от другия месец пенсионерите ще получават по 120 лв. месечно до Нова година.

Заради неочакваните добавки, служебният финансов министър Асен Василев предложи преизчислението да остане за 25 декември, за да не бъде взривен бюджетът. Тази странна дата за пенсионни промени бе обяснена с необходимостта текстът да се вмести в срока на действие на закона, с който се въвежда – за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. Самата разпоредба препраща към Кодекса за социално осигуряване. Вероятно тук е оказало влияние и желанието на служебното правителство да не изглежда като загубило битката за пенсиите преди двойните избори за парламент и президент. Президентът Радев също е тясно обвързан с предложената актуализация.

От 25 декември всъщност влиза в сила нов, по-висок коефициент за всяка година осигурителен стаж – той се увеличава от 1.2 на 1.35. Той ще важи и за новите пенсии, а с преизчислението ще бъде въведен и за старите. Пенсионерите ще си получат преизчислените пенсии през януари, защото получават парите си за предходния месец от 7-о до 21-во число на следващия месец.

Този куриозен срок обаче отваря доста работа на експертите от Националния осигурителен институт. Казусът бе посочен пред БНР от националния секретар на КНСБ Ася Гонева. Гонева е и член на надзорния съвет на НОИ. Заради това, че коефициентът влиза в сила на 25 декември, през януари пенсионерите ще получат и допълнителна сума за шест календарни дни по новата формула от старата година, обясни Гонева.

Гонева е категорична, че взетите от парламента решения за пенсиите означават денонощна работа на специалистите по ДОО в НОИ, тъй като става въпрос за над 2.2 милиона пенсии, към които ще бъде приложен новият коефициент.

„Тази история с 25 декември ми е много странна, дори бих казала смешна, защото отникъде не следва, че ако преизчислението през новия коефициент на приноса на осигурителния стаж е записано от 1 януари, един следващ кабинет, един следващ закон за бюджета няма да държи сметка за него”, коментира синдикалният експерт. От друга страна нито 25 декември, нито 1 януари спасяват пенсиите от евентуално преразглеждане от следващо правителство – парите за това преизчисление и за новия коефициент трябва да бъдат предвидени в бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г., а той тепърва ще се подготвя и приема от ново правителство и ново мнозинство.