Макар и като служебно правителство, сме си поставили си задача за съответните ресори да търсим необходимиост от законодателни промени в различни сфери в обществения живот, които ще бъдат в състояние да подобрят живота на гражданите и функционирането на бизнеса от гледна точка на тази законодателна рамка, която трябва да бъде подкрепена с промени от следващото Народно събрание.

 

Това каза служебният премиер Стефан Янев в началото на срещата с представители на Националното сдружение на общините в Република България, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

 

„Уважаеми представители на НСОРБ, уважаеми колеги, днес организираме тази среща, за да чуем важните и неотложни проблеми, които решава организацията на Националното представителство на общините. Надявам се да имаме възможността да обсъдим редица проблеми, които са трептящи и трябва да ги решаваме с всеки изминал ден. Проблемите са много, въпросите са много, а знам и че имате много идеи. Ще започнем с богат дневен ред“, заяви Янев в обръщението към представителите на НСОРБ.

Премиерът посочи, че вече е провел среща с Националната организация на кметовете на кметства. „Това, което беше казано там, детайлите ще бъдат споделени и ще ги обсъдим, за да намерим общи решение. Нашата дейност трябва да бъде в интерес на гражданите, посочи той.

„Ще обсъдим и още една тема, която смятам за важна. Знам, че имате доста предложения за законодателни промени. Смятам да обсъдим тези въпроси, защото макар и като служебно правителство, сме си поставили си задача за съответните ресори да търсим необходимиост от законодателни промени в различни сфери в обществения живот, които ще бъдат в състояние да подобрят живота на гражданите и функционирането на бизнеса от гледна точка на тази законодателна рамка, която трябва да бъде подкрепена с промени от следващото Народно събрание. Ще обсъдим предложенията и ще ги допълним или обогатим със съвместни усилия на различни сектори от изпълнителната власт. Надявам се да бъдем готови до края на мандата на служебното правителсто и когато има ново Народно събрание, да ги внесем“, допълни Янев.

 

Националното сдружение на общините (НСОРБ) настоя пред служебния премиер Стефан Янев за спешно внасяне в Европейската комисия на Плана за възстановяване и развитие след пандемията.

Според председателя на сдружението Даниел Панов са нужни средства за програмата за саниране, тъй като гражданите не са съгласни да съфинансират с 20 процента обновяването на домовете си:

„Ние бяхме направили една анкета към края на годината, в която 95% от гражданите отчитат положително програмата за енергийната ефективност на многофамилните жилищни сгради, като дават между 15 и 30 процента икономии в енергийната ефективност“.