Нови 53-ма са заразените от коронавирус в България, а починалите достигнаха 66. Това стана ясно на сутрешния брифинг на Националният оперативен щаб (НОЩ). Разбра се, че се готвят облекчения, които включват носене на маски само на закрито и поетапно отпадане на забраните за ходене на планина и за някои видове спорт.
От новите случаи 15 са в болница, съобщи шефът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски. 6 от тях са хора от медицински персонал.Изследвани са 1302. Общият брой на изследваните е 46 510, което е 6 644 на 1 милион население.
Активните случаи са 1199 в 12 области. От новите случаи на коронавируса 11 са в София, 13 – във Видин, в Плевен – 8, Перник – 4, Ямбол – 4, Сливен – 3, Благоевград – 2, Велико Търново – 2, Пловдив – 2, Русе – 2, Враца и Смолян по един.

Излекувани са 10 заболели, общо възстановилите се са вече 276.
Един човек е починал – мъж на 73 години от Видин, от дома в село Гара Орешец с множество придружаващи заболявания. С него жертвите стават 66.
317 са настанени в болници, 40 са в интензивни клиники. При медицинския персонал има 6 нови случая. В Пирогов – 1 медицинска сестра и двама санитари, във ВМА – един лекар, Сливен – един лекар и в Ямбол – един санитар.
Вчера беше направено второ преливане на плазма на пациент. “И двамата, на които е прелята плазма, са в по-добро състояние, без температура,” допълни ген. Мутафчийски.
“Обсъждаме дали маските да не се носят само в затворени пространства. Засега единственото, около което сме се обединили, е в затворени, включително в транспорта, да са задължителни”, каза още Мутафчийски. И проф. Тодор Кантарджиев даде да се разбере, че съвсем скоро може маските да се носят само в затворени пространства. “Сега обмисляме маските на открито да отпаднат, като да останат задължителни в аптеката, магазина, в градския транспорт. Чакахме да се стопли навън, слънцето да започне да трепе вируса, имаме и повече информация за самия вирус. И сега тъй като епидемията става ендемична, тоест с отделни огнища, и можем да реагираме адекватно – хванахме шивачките, хванахме старческия дом, хванахме и заразените в Бобов дол, като целта беше да не затвориме централата, за да не останем на газ и свещи, сега вече можем да обмислим разхлабване на мерките,” добави Кантарджиев.
От думите на Мутафчийски пък стана ясно, че се обмисля и постепенно облекчаване на мерките, включително пускане в планините и разрешаването на някои спортове на открито при определени условия. За поетапно облекчаване заговори и шефът на столичната РЗИ Данчо Пенчев.
“Трябва да се увеличи производството на БЦЖ-ваксината, както и да се възобнови производството на човешки имуноглобулини, тъй като внасянето им е скъпо на държавата и е вредно за българина, защото е важно български антитела да се дават на българите. И третото нещо – производството на антиботулинови серуми от животни за лечение на най-тежките болести – това бяха трите теми, които се обсъдиха при посещението на премиера Борисов в предприятието “БулБио,” съобщи доц. Кантарджиев.
ДЕЗИНФЕКЦИЯ
Дезинфекцираха района около многопрофилната болница във Враца тази нощ, съобщава БНР. Причината е вчерашното бягство на възрастния пациент с коронавирус, който напусна инфекциозното отделение, но след час беше намерен и върнат обратно.
Установено е, че той не е посещавал търговски обекти и не е имал продължителни контакти с други хора. Пациентът е един от заразените обитатели на дома в село Гара Орешец, които бяха настанени във врачанската болница. Директорът на болницата д-р Петър Керемедчиев обясни, че мъжът е на 88 години, има деменция и вероятно не осъзнава поведението си.
По случая е образувано досъдебно производство за изясняване на отговорността на медиците. Предприети са и допълнителни мерки за охрана на отделението за лечение на коронавирус.

Източник: segabg.com