Чешкото правителство одобри серия от нови ограничителни мерки, които засягат свободното придвижване на хората. Мерките влизат в сила от понеделник и ще важат за срок от три седмици, съобщи БГНЕС. Те включват ограничаването на движението на гражданите на хората само в кварталите, в които живеят. Изключения ще се правят само за ходенето на работа, посещение на лекар или в учреждение, грижа за близки, обясни вътрешният министър Ян Хамачек.

Хората ще трябва да попълват специално заявление, в което ще се посочва причината за напускане на квартала и да го предоставят в случай на проверка. Детските градини затварят врати, а учениците в първи и втори клас минават на онлайн обучение като по-големите деца. Намалява се и броят на магазините, които ще останат отворени, семейства няма да се допускат в аптеките или на местата, където се предлагат стоки от първа необходимост. Задължително става носенето на маска с максимална степен на защита на обществени места.

Ситуацията в Чехия е изключително тежка. В момента заболяемостта там е в пъти по-висока от тази в повечето останали европейски държави – 1120.03 на 100 000 за 8-21 февруари, показват данните на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. За сравнение втората по заболяемост – Естония, е за същия период със 703.47 на 100 000. У нас за тези две седмици заболяемостта е 186.03 на 100 000.