ФБР погва „Булминт“, подозирани в ощетяването на хиляди американски инвеститори

Броят на излъганите надхвърля 2000

Федералното бюро за разследване в САЩ започна широкомащабно разследване по сигнали на американски инвеститори от 9 щата, които преди месеци закупили инвестиционно сребро, което така и не било доставено.

Инвестиционните монети се предлагали от калифорнийска компания, а за производител била избрана пловдивската фирма „Булминт Уан“ ООД. Първоначално поръчките били изпълнявани успешно, но след серия от грешни бизнес ходове, от „Булминт“ не успели да доставят последните 500 хил. монети на стойност близо 30 милиона лева, планирани за началото на септември, пише сайтът БЛИЦ.

Припомняме, че „Булминт“ бяха измамени с над 7 милиона лева чрез “фишинг” схема от мними златни мини в Мали и Буркина Фасо по-рано тази година.

Според източници от завода, пожелали анонимност, понастоящем шефовете Пламен Запрянов и Владимир Спасов трескаво обикалят по банковите клонове в Пловдив в търсене на финансиране, с което да се спасят от ударите на американското правосъдие.

Съдружниците Владимир Спасов (вляво), Пламен Запрянов и Нина Йорданова са подозирани, че са в основата на „Понци“ схемата

Всеизвестен факт е, че американските власти са безкомпромисни в случай на инвестиционни измами и през 2019 г. по тяхна молба Апелативният съд в София екстрадира българина Росен Йосифов, завлякъл американски инвеститори.

В последствие Йосифов беше осъден на 121 месеца лишаване от свобода в САЩ.

Източник: MEDIAMALL