Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи днес, че е възможно да отпадне налагането на ДДС за вноса на здравно оборудване. Тя направи това предложение в дебат в Европейския парламент, посветен на усилията за пресичане на епидемията от Ковид-19, съобщава БТА.

“Достигаме прага на възможностите на бюджета на ЕС за овладяването на епидемията”, посочи Фон дер Лайен. “Никога икономиката не е спирала, както днес. Виновни няма, но трябва да направим необходимото да я възстановим при първа възможност, добави тя. Европа дължи дълбоко извинение”, заяви Фон дер Лайен по повод бавното задействане на институциите на ЕС в подкрепа на първите страни, пострадали от разпространението на заразата.
“Ще запомним всяка жертва, десетки хиляди са сърцераздирателните истории. Вярно е, че никой не бе наистина подготвен, мнозина отсъстваха, когато Италия имаше нужда от помощ в самото начало на епидемията”, допълни председателят на ЕК.

“Общият отговор на ЕС на епидемията досега надхвърля три трилиона евро, но ще имаме нужда от много повече. Утрешният свят ще бъде много по-различен от вчерашния. Дойде време да загърбим различията, ще бъдат необходими огромни инвестиции за възстановяване на икономиката. Кризата е симетрична, но възстановяването няма да бъде, някои ще изпитат повече трудности”, посочи още Фон дер Лайен.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел отбеляза, че държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС досега са заседавали виртуално три пъти, за да оценят последиците от епидемията. Той обърна особено внимание на нуждата от възстановяване на единния пазар. По неговите думи е необходимо ЕС да подкрепи Африка с облекчаване на дълга и нови инвестиции.

В последвалите изказвания на евродепутатите групата на Европейската народна партия (ЕНП) постави под въпрос първостепенната важност на пазара в днешната обстановка. Китай строи една болница по-бързо от времето за взимане на решение за свикване на Европейския съвет. Испанският грип взе повече жертви от глад, отбеляза тази политическа сила.

Социалистите и демократите заявиха, че Европа трябва да бъде преизградена на нови основи. Те подкрепиха възможността за опрощаване на дългове и настояха за допълнителна и общодостъпна цифровизация. Тази група призова да се загърби партийното разделение и да се попречи на пораждането на нови неравенства.
Групата “Обнови Европа” призова да се избегнат проявите на егоизъм и здравеопазването да стане по-устойчиво. ЕС трябва да бъде по-независим при следващи кризи, добавиха либералите.

Групата “Идентичност и демокрация” определи днешната криза като здравна и икономическа, и призова за единни процедури за икономическо възстановяване. Според тази група е необходимо европейското производство да бъде разгърнато и ЕС да бъде по-независим в тази област.

Зелените определиха днешната епидемия като най-голямата криза в Европа от 1945 г. насам. Според тази политическа сила мерките за бюджетни ограничения, въведени преди десетина години, са довели до повече смъртни случаи днес заради недофинансирането на ключови отрасли.

Европейските консерватори и реформатори заявиха, че ЕС е бил напълно неподготвен, а някои държави са проявили нечуван егоизъм в кризата. Бъдещият многогодишен бюджет на ЕС трябва да бъде преосмислен, призова тази политическа сила.

Европейската обединена левица настоя за яснота за причините за разпространението на заразата и се присъедини към оценката, че последиците са големи и заради ограниченията на бюджетните разходи в ЕС. Тежестта на кризата трябва да бъде прехвърлена към богатите, дългът трябва да бъде споделен, призова тази парламентарна сила.