Водата от язовир „Бебреш“, която използват жителите на Ботевград е опасна за здравето им, защото съдържа ешерихия коли и ентерококи – замърсена е с фекалии.
За това алармираха от сдружение “За чиста вода”- Ботевград на специална пресконференция.

“Кметът на града също знае за проблема, защото не е от вчера на този пост. Той е в темата, но в другата ѝ част – за така наречената водна криза, но такава няма. Имаме проблем с качеството на водата. Да излезе и да каже, водата е годна за пиене или не. Да поеме отговорност, не е редно в 2020 г. да носим с туби вода от чешмите”, заяви Иван Николов от сдружението. И посочи, че в събота и в неделя гражданите се редят с туби и дамаджани, за да наливат вода от обществените чешми.

От сдружението дали за изследване на случаен принцип проби от водата, която тече от чешмите в домовете на гражданите на Ботевград на сертифицирана лаборатория, която излязла със стряскащите данни. Двете проби – за ешерихия коли и за ентерококи, били взети на 31 януари и на 10 февруари. Почти по същото време РЗИ, която официално отговаря за това каква вода се потребява за питейни нужди от гражданите, също взела проби. Но техните изводи били съвсем други – че тя съответства на стандартите и не е замърсена.

Защо е тази разлика, искат да разберат от сдружението, защо резултатите в независима лаборатория се различават драстично от резултатите на РЗИ – София област.

Целта ни е да окажем натиск върху институциите да си свършат работата, категоричен бе председателят на сдружението Иван Николов.
Химикът Кирил Руневски информира, че изследванията за наличие на ешерихия коли показали 4 на 100 мл, а на ентерококи – 32 в 100 мл разтвор. А трябва да са нула. Според експерти данните показват, че има фекално замърсяване.

Чакаме от РЗИ да направят анализ на двете проби и да кажат защо те се различават, изтъкна Николов.

Иван Николов припомни, че с процедурни хватки е бил осуетен референдумът за чиста вода, макар че повече от 3600 граждани на Ботевград са се подписали под искането за допитване с въпроса – искате ли да пиете чиста вода. От общината отговорили, че питането било много общо и затова референдумът бил безсмислен.

Според представителите на сдружението криза с водата в Ботевград няма, проблемът е с нейната чистота и годност да се използва за питейни нужди. Те припомнят, че язовир „Бебреш“, от който сега се водоснабдява градът, е построен през 1987 г. с друга цел – за напояване. Дотогава градът е пиел вода от 28 сондажа. По-късно обаче било решено градът да се водоснабдява от язовира, според представителите на сдружението – защото сондажите и свързаните с тях помпени станции изискват регулярна поддръжка.

Николов изтъкна и, че язовирът не е в санитарно-охранителна зона.

Иван Николов от “Сдружение за чиста вода” – Ботевград каза още пред медиите, че тяхната цел е общината заедно със съответните органи да изготви програма в най-кратки срокове да се случат промените така, че хората в града да пият чиста вода. Той цитира лаборанта, който вземал пробите вода и казал, че тя „свети“. А на въпроса какво означава това, отговорил, че водата най-вероятно съдържа вещества, за които те не са сертифицирани да правят изследвания.

Няма да спрем, докато някой не каже „Пийте вода от водовода“, каза в заключение Иван Николов, правейки аналогия със своя командировка в Словакия, където радиопредаванията били прекъсвани с този призив.

Източник: epicenter.bg