Президентът на САЩ Доналд Тръмп постъпи в Националния военномедицински център “Уолтър Рийд”, като предпазна мярка, след като беше диагностициран с коронавирус, предадоха световните агенции.

“Президентът остава в добро настроение, има леки симптоми, работи цял ден”, съобщи прессекретарят на Белия дом Кейли Макенани.

Малко след полунощ българско време Тръмп напусна Белия дом и извървя пеша разстоянието от резиденцията до президентския хеликоптер “Марин 1”, който го транспортира до болницата в съседния щат Мериленд. Той извървя разстоянието до хеликоптера без чужда помощ, като носеше маска – нещо което до момента избягваше да прави. Хеликоптерът пристигна в клиниката към 1:30 ч. българско време.

 

Лекарят на държавния глава, Шон Конли, информира, че Тръмп чувства отпадналост, но е в добро настроение.
“Президентът продължава да се чувства отпаднал, но е в добро настроение”, посочва Конли в изявление, разпространено от пресслужбата на Белия дом.

Лекарят съобщи, че първата дама Мелания Тръмп „се чувства все така добре”. У нея се наблюдава „слаба кашлица и главоболие”. „При останалите членове на семейството всичко е наред, резултатите от тестовете им са отрицателни”, увери Конли.

По думите му държавният глава е лекуван със експериментален серум, произведен от американска компания. Става дума за инжекция с коктейл от антитела срещу коронавирус на фирмата Regeneron, който, според експерти, може да намали концентрацията на инфекцията в кръвта. Лекарството се прилага интравенозно. Освен човешки антитела срещу вируса, то съдържа и цинк, витамин D, мелатонин и аспирин.

Говорителката на Белия дом Алиса Фара каза ред АВС News, че Тръмп „остава шефът“ и не е предавал свои пълномощия на вицепрезидента Майк Пенс, чиято проба за коронавирус е отрицателна.

Междувременно, Тръмп разпространи видеопослание, записано в Белия дом, преди да замине. В него той благодари на хората за благопожеланията им и казва, че всичко с него и първата дама Мелания е наред.

Тази сутрин Тръмп съобщи в туитър, че се чувства добре. “Мисля, че се справям добре. Благодаря на всички! ЛЮБОВ!!!”, написа той.

Според Шон Конли, той е започнал да приема противовирусния препарат “ремдесивир” и не се нуждае от “допълнителен кислород”.

Източник: Trud.bg