Съдебният процес срещу бившия председател на ДАБЧ, бившия главен секретар на агенцията и други две лица тръгва по същество. Преди година OTUPOR.COM ви запозна с приключилото разследване срещу ОПГ-то, което бе закопчано от спец прокуратурата.

Днес, 8-ми януари 2021 г., в разпоредително заседание, състав на Специализирания наказателен съд реши делото срещу бившия председател на Държавната агенция за българите в чужбина П.Х., бившия главен секретар на агенцията К.Т. и други две обвиняеми лица да започне по същество.

Съдът мотивира решението си с това, че в хода на досъдебното производство на Специализираната прокуратура не са допуснати съществени процесуални нарушения, не са налице и други обстоятелства, които да се явяват пречка за започване на съдебния процес.

Четиримата обвиняеми бяха предадени на съд от Специализираната прокуратура на 25 септември 2020 г. по обвинения за участие в организирана престъпна група, създадена с цел искане и получаване на подкупи, търговия с влияние и изпиране на пари. Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи дата за началото на съдебния процес.