Тома Томов: Хамас проби на 22 места 50-километрова стена за 1 милиард

Хамас проби на 22 места 50-километрова стена за 1 милиард, разказа в ефира на БТВ журналистът Тома Томов в коментар за войната между Хамас и Израел, която започна на 7 октомври.

„Един израелски генерал е убит, друг по бельо е отведен в газа“, продължи Тома Томов в предаването „Лице в лице“. Анализаторът обърна внимание, че само преди дни в „Ню Йорк Таймс“ е излязла статия, предупреждение. В нея се казвало, че хиляда израелски летци отказват да летят за правителството на Нетаняху, хиляди служители на специалните служби отказват да работят за него.

Хамас торпилира политиката на САЩ за нов Кемп Дейвид, посочи Тома Томав. И обясни, че политиката на САЩ е била да се търси сближаване между Израел и Саудитска Арабия, която е лидер в ислямския свят. Залогът е бил да има държава Палестина и кралството да получи достъп до ядрени технологии. Нападението на Хамас слага край на тези планове. Принц Мохамед Бин Салман, който управлява Саудитска Арабия, трудно ще убеди своя народ, че има необходимост от сътрудничество с Израел, след като се убиват палестинци, посочи Тома Томов.

Неговият извод е, че започва нова голяма игра между световните играчи Китай, САЩ, Русия, в която обаче се намесват и регионални сили като Иран, Турция и Саудитска Арабия.

Попитан за ролята на Техеран в конфликта, Тома Томов каза:

„Иран е велика регионална сила, те се опънаха на САЩ. Сега САЩ освободиха 6 млрд. долара блокирани активи срещу освобождаването на 5 затворници. С атаката на Хамас се взривява идеята на американците за това конструкция в региона, победата е на Иран. Израел влиза в бедствие, в буря.“

След като Израел блокира напълно ивицата Газа и спира тока и достъпа на храна там, тази територия се превръща в затвор на открито, в който има 2,2 милиона души, смята Тома Томов.

На въпроса вижда ли пръст на Русия в ставащото в Близкия изток, журналистът отговори рязко: „Не искам да се занимавам с пропаганда! Година и половина не говоря, защото не искам да участвам в пропаганда!“

Според него от 1948 г. досега не е имало полезен ход в Близкия изток, има само войва, война, война, смята журналистът.