Пресенският съд в Москва изпрати в следствения арест за два месеца бившия депутат от Държавната дума Денис Волчек, обвинен в опит за измама в голям мащаб. Това съобщиха за ТАСС в пресслужбата на съда, която в петък удовлетвори съответното искане на разследването.
„Пресенският окръжен съд в Москва избра превантивна мярка под формата на задържане по отношение на Волчек Денис Геннадевич за период до 22 юни 2020 г.“, заяви говорителят на съда Лела Кокая.
По-рано бизнес партньорът на бившия заместник Зураб Плиев беше арестуван за същия период.
Бившият депутат и неговият бизнес партньор бяха задържани и доведени на 22 април от Санкт Петербург в Москва за провеждане на следствени действия като част от наказателното разследване на изнудването. На следващия ден те са обвинени в престъпление по част 3 на чл. 30, част 4, член 159 от Наказателния кодекс („Опит за измама в голям мащаб“). Волчек отрича каквато и да е вина, Плиев призна и заяви готовността си да съдейства на разследването.

Според разследването Волчек и Плиев обещали на столичен предприемач  почти 1,5 млн. Евро (от които при прехвърлянето му на посредник в Москва около 100 хил. Евро се оказало реално – приблизително ТАСС) за решаване на наказателното дело за кражба на 500 милиона рубли от банката “ Ренесанс “, чийто подсъдим според тях би могъл да стане в близко бъдеще.
Според източник в органите на реда, жалбоподателят и жертва по делото е Андрей Розов, бивш съсобственик на „Ренесанс КБ” LLC, обявен в несъстоятелност през 2016 г. Случаят се разследва от московския ИК.Розов преди това е бил жертва по подобно наказателно дело.Тогава му бяха изплатени 250 хил. Долара. Те също обещаха да разрешат проблема с наказателно дело за присвояване в банка, а подсъдимите му бяха осъдени от московския съд Замоскворецки на различни условия.
Денис Волчек е основател на множество предприятия в областта на медицината и фармацевтичните продукти, бивш депутат на Законодателното събрание на Санкт Петербург, бивш депутат от Държавната дума на пети и шести свиквания. Зураб Плиев е генерален директор на капитала LLC Sovyurk и дългогодишен бизнес партньор на Волчек.

Източник: tass.ru