Съпругата на руския опозиционен политик Алексей Навални-Юлия  отлетя за Германия, съобщава Шпигел.. Докато руските медии подмятаха, че тя е напуснала родината си от страх, в Берлин се заговори за частно посещение в Германия, твърди изданието. Според информация на “Шпигел”, Юлия Навални  е кацнала във Франкфурт на Майн.

Още преди часове информационната агенция “Интерфакс” разказа за напускането на Юлия Навални, позовавайки се на анонимен източник. Самата съпруга на Навални не съобщава, че напуска Русия. Адвокатът й Светлана Давидова не коментира тази информация, а адвокатът на Алексей Навални Вадим Кобзев не е бил наясно с напускането на съпругата на клиента му, твърдят руските медии.

Според РИА Новости до момента никой официално не потвърждава за посещението на Юлия Навални в Германия. Коментар са отказали, както германските власти, така и авиокомпанията Луфтаханза, с чийто полет се твърди, че тя е пристигнала във Франкфурт.

Юлия Навални се завърна в Русия от Германия на 17 януари, заедно със съпруга си. След това тя беше задържана на протести в подкрепа на съпруга си на 23 и 31 януари. След второто задържане тя е била глобена с 20 хиляди рубли.

Самият Навални се върна от Германия, след лечение, до което се стигна след като той беше отровен с Новичок в Русия. Миналата седмица условната присъда на Навални бе променена в ефективна заради нарушения на разпоредбите на условното му наказание. Той бе задържан още на 17 януари при връщането си в Русия.

САЩ, Великобритания, Германия и ЕС призоваха за освобождаването на Навални, а новият американски държавен секретар Антъни Блинкън заяви, че Вашингтон ще се координира тясно със съюзници си, за да държи Русия отговорна по случая. Президентът Джо Байдън обяви, че при разговора си по телефона с руския си колега Владимир Путин е настоял Навални да бъде освободен.

Източник: Сега