В подреждането на партийните листи за парламентарните избори се откроява тревожна тенденция, каквато е липсата на местни хора, смята политологът Страхил Делийски.
Той акцентира на липсата на партийно структуриран политически модел в локалните общности и затова “партийните централи централизират влиянието си”.

“Няма достатъчно подготвени хора и се налага партиите да се опират на едни и същи лица и фигури, което е проблем”, коментира още политологът пред БНР.

“Не е тайна, че по места почти не съществува партийна система. Отдавна е тенденцията локалните партийни структури да не бъдат в особено силна връзка с националните партии”.

Той беше категоричен, че месецът, в който ще се води предизборната кампания, е време за комуникиране на неща, които избирателите вече знаят – за какво се бори дадена партия, например.

“Един месец преди изборната дата няма кампания. Не се води същински разговор между политици и граждани за бъдещето на България, както и същински диалог между политическите формации”, отбеляза обаче Делийски.

Политологът определи темата Covid-19 като фон на сцената, на която ще се води политическият спор.