Стохиляден пропалестински протест в центъра на Лондон (СНИМКИ И ВИДЕО)

Около 100 000 души участват в пропалестински протест в центъра на Лондон, според данни на лондонската полиция, предаде Independent, цитиран от „Фокус“.

Протестиращите скандират „От реката до морето, Палестина ще бъде свободна“ и „Мюсюлмански армии, не е ли време да освободите Палестина“.

На места започнаха сблъсъци между протестиращи и привърженици на Израел, съобщават очевидци в социалните мрежи.

Министърът на вътрешните работи на Великобритания Суела Брейвърман твърди, че скандирането е антисемитско и е „широко разбрано“ като призив за унищожаването на Израел. Еврейските организации на Острова са поискали от прокурорите да изяснят дали това е криминално престъпление.

Други от протестиращите призоват за прекратяване на „израелската окупация на територии в Западния бряг“, държейки табели с надпис „Свобода за Палестина“. Хора също бяха чути да пеят „Юдаизъм да, ционизъм не, държавата Израел трябва да си отиде“ и „5, 6, 7, 8, Израел е терористична държава“.

Преди протеста Джеймс Клевърли, външният министър на Великобритания, повтори подкрепата на Обединеното кралство за правото на Израел да се защитава. Той също така призова Израел да облекчи страданието на обикновените палестинци в Газа и призова отбранителните сили на страната да действат „дисциплинирано“ в отговор на атаката на „Хамас“.

Източници: apnews.com, Агенция „Фокус“, epicenter.bg