Причината за високата смъртност на заразените с коронавирус в Италия са демографските характеристики на страната, където голяма част от населението попада върху по-старото поколение, както и система за тестване, която включва проверка само на пациенти с изразени симптоми. Тази гледна точка беше изразена в неделя от италианския вестник Corriere della Sera.
По отношение на броя на смъртните случаи Италия изпревари Китай, както и Иран и Южна Корея заедно. Въз основа на ежедневно публикуваните данни смъртността в Италия достига 9% (до 12% в северния регион на Ломбардия), в сравнение със средна смъртност от 3,8% в Китай (5,8% в Ухан и 0,7% в останалата част на Китай).
Според Corriere della Sera, тези цифри не отразяват реалната степен на заразата, тъй като Италия е променила стратегията си за тестване с развитието на епидемията. В първите случаи след 21 февруари, когато в малкото градче Кодоньо в района на Ломбардия (и в същото време в още по-малкото село Вод в съседното Венето) бе открито локално огнище, бяха направени тестове за всички онези, които имаха контакт със заразени хора. С увеличаването на броя на инфекциите, а също и поради липсата на материали и персонал, беше решено да се тестват за коронавирус само хора с очевидни и доста тежки симптоми.
И накрая, изданието отбелязва, че като заболяване, засягащо главно дихателните пътища, множествената смърт може да показва общото състояние на белите дробове в населението. В тази връзка можем да говорим за неблагоприятната екологична ситуация през последните години в големите градове в Северна Италия, където показателите за допустимото съдържание на вредни частици в атмосферата бяха значително надвишени. Не последният фактор се нарича тютюнопушене: експертите забелязаха, че в най-тежките случаи пациентите често са пушачи.

Източник: tass.ru